От х:

Днес в x:

Най-печелившите концерти и фестивали в света

Списание Forbes класира фестивалите и концертите, генерирали най-много приходи в последната една година, като класацията е съставена по данни, към месец април 2008-а.

Оказа се че лидер в случая са Spice Girls, които са заработили 33 милиона долара от изявите си на O2 Arena в Лондон. Пак на същия стадион Принс (Prince) е изнася 21 концерта и печели 22 милиона.

Трети се нарежда Бон Джоуви (Bon Jovi), който привлича 138 хил. фенове с десет концерта през октомври и печели 16,3 млн. долара.

The Police пък заемат цели три позиции в класацията, концертът им в началото на септември във Франция, е донесъл приходи от 15,3 млн. долара. През февруари групата е привлякла общо 7 млн. долара с концерт в Токио, а в Южна Америка са събрали 5,4 млн. долара на стадион Маракана в Рио де Жанейро, което е най-касовият концерт на континента за всички времена.

Що се отнася до фестивалите, които генерират най-големи парични потоци, Европа е водещ домакин на подобни събития.

На първо място е Download Festival с приходи от 20,3 млн.Той се провежда в Донингтън Парк, Англия - сред участниците са били Linkin Park, Velvet Revolver и My Chemical Romance.

Фестивалът Oxegen в Ирландия е донесъл приходи от 17,2 млн. долара и в него са участвали The Killers, Muse и Arcade Fire.

По 17 млн. долара са генерирани на фестивалите Bonnaroo Music Festival в Манчестър и Coachella Valley Music & Arts Festival в Калифорния.

Фестивалът Rock Am Ring на пистата Нюрбургринг, Германия, е генерирал приходи от 12,6 млн. долара, благодарение на участници като Linkin Park, Smashing Pumpkins и Korn.

Южна Африка също може да се похвали с високооборотни фестивали като например My Coke Fest в Йоханесбург, който е генерирал 2,7 млн. долара.

Източник: mp3.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини