От х:

Днес в x:

Преврат в Турция?

Турските власти предотвратиха опит за държавен преврат, като арестуваха 24 заговорници, в това число и двама високопоставени генерала, предаде Reuters.
Голяма част от арестуваните принадлежат към закритата вече организация Ergenekon, която обединява ултра-националистите и привържениците на светската власт.

Според аналитици от Турция, в Ergenekon членуват високопоставени чиновници, военни и сътрудници на спец-службите, които дълго време са управлявали страната и са се превърнали в своеобразна каста.Те се противопоставят на умерените ислямисти от Партията за справедливост и развитие, които спечелиха парламентарните избори.

Арестуваните генерали са Хурсит Толон (Hursit Tolon) и Сенер Еруигур (Sener Eruygur), който по-рано ръководил военизираните части на турската жандармерия. Сенер Еруигур е един от основните организатори на масовите антиправителствени демонстрации и митинги, при които хиляди турци протестираха против «ислямизацията» на страната, обвиняващи правителството на Ердоган в стремеж към подмяна на светските закони с нормите на шериата.

Сред арестуваните е и председателят на Търговската палата на Анкара, както и редакторът на ежедневника Cumhuriyet – Мустафа Балбай. Името на другият арестуван висшестоящ турски военен не се споменава.

В свое изказване Ердоган твърди, че «тези хора не въстават против Партията за справедливост и развитие, а против демокрацията е волята на народа.»
Междувременно на 1 юли в Конституционния съд на Турция започна дело при закрити врати срещу Партията на Ердоган, която е обвинена в антидържавна дейност и подриване на светските устои на турската република. Прокурорът Abdurraham Yalcinkaya изисква забрана на партията и лишаване на нейните 71 представителя, в това число премиера Ердоган и президента Абдула Гюл, от правото да заемат политически постове за 5 години.

Като примери за антидържавната политика, прокуратурата даде отмяната на забраната за носене на забрадки в университетите, въвеждане на жестоки ограничения за употреба на алкохол и забрана на рекламите на бикини. Съдът отмени и законът, който партията на Ердоган прие, който позволяваше носенето на забрадки в университетите, с довод, че е противоконституционен.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини