От х:

Днес в x:

Пусни ме в режим HD!

След броени дни започва Европейското първенство по футбол в Швейцария и Австрия. Сега е момента да изберете голям нов LCD телевизор, с който да съпреживеете емоциите от любимия спорт. Тествахме три актуални модела с диагонал на екрана 42"-46" и вграден DVB тунер, разказва digitalworld.bg.

Качество и функционалност

Philips 42PFL9742D

Големината на екрана му е „едва" 107 см и въпреки това този Full HD LCD телевизор изглежда така, сякаш създава далеч по-голяма картина. Това се дължи на Ambilight Surround - цветната подсветка на рамката, която се променя в синхрон с образа върху дисплея и създава усещането, че той се разпростира отвъд контурите на телевизора. Philips развива тази технология вече няколко години и последното поколение Ambilight Surround е по-добро от всичко, което очите ви са виждали досега. Самият образ е контрастен и много прецизен, а видеосигналът преминава през сериозна електронна обработка, която да подобри параметрите му. Вграденият DVB тунер ви дава възможност за директен прием на цифрова телевизия, без да е нужен специален външен set-top-box. Цветовете на картината от Full HD източник (като например Blu-ray плейър) са естествени, с плавно преливащи се нюанси и голяма дълбочина на черното. Контурите на движещите се обекти запазват своята рязкост и не се наблюдава каквото и да е размазване на образа. За всичко това е „виновна" обработката на сигнала от Perfect Pixel HD чипа. Освен че изважда на показ най-доброто от Full HD режима, технологията Perfect Pixel HD върши забележителна работа и при възпроизвеждане на картина от източник с PAL качество като например DVD или аналогова телевизионна програма. Разнообразието от конектори е достатъчно голямо, но все пак Philips можеха да бъдат и по-щедри в монтирането на HDMI конектори – телевизорът разполага само с два, макар че това е най-често срещания брой и при другите конкурентни модели с такъв диагонал на екрана. Осигурен е нужния директен достъп до мултимедийни файлове - Philips 42PFL9742D разполага с USB порт и четец за карти памет. Като цяло този 100Hz Full HD телевизор с вграден DVB тунер се справя отлично както с HD, така и със SD сигнали. Това ни два основание да му присъдим отличието „Избор на редактора" въпреки че цената му е висока за модел с 42" диагонал на екрана. Качествата му обаче напълно я оправдават.

Philips 42PFL9742D

Панел: Full HD LCD с диагонал 107 см

Яркост / контраст: 550 Cd/m2 – 8000:1

Конектори: 2 х HDMI, 2 х SCART, S–Video, компонентен, композитен, аудио аналогов стерео, изход за слушалки, аудио цифров коаксиален, USB, четец на SD/MMC/CF и MS карти памет

Екстри: DVB-T MPEG4 тунер

Цена: 5200 лева

Оценка: 4 / 5

+ Качество на образа в SD и HD, директен достъп до мултимедия през USB и четец за флаш карти
- Само два HDMI конектора, висока цена


Предимно за HD
Sony KDL–46W3000


Телевизорите с марка Sony май никак не си приличат един с друг. Производителят редува отлични с не чак толкова сполучливи модели. Тестваният от нас Bravia KDL – 46W3000 е перфектен във Full HD режим, но при превключване към нормален телевизионен сигнал вероятно ще останете разочаровани. Това го прави подходящ най-вече за претенциозните ентусиасти, които държат да прекрачат във Full HD ерата още днес. Размерът на диагонала е 117 см, с възможност за гледане на филми в режим 1080p при 24 кадъра в секунда и цифрова обработка на сигнала от Bravia Engine EX. По отношение на конекторите – Sony са монтирали три HDMI входа (версия 1.3), което е чудесно, но са пропуснали да сложат USB порт или четец за карти памет. Вграденият комбиниран цифров DVB-T / DVB-C тунер е безспорно предимство (чрез него приемате директно и цифрова кабелна телевизия), но от време на време се наблюдава пикселизация на картината, която телевизорът не успява да изглади. При покупката на телевизора е задължително да отделите достатъчно време за калибровка на картината, чиито настройки по подразбиране не дават особено добър ефект. Във Full HD режим всичко е близо до съвършенството, цветовете са наситени и дълбоки, и е очевидно, че Bravia KDL–46W3000 е създаден с идеята да работи основно в него.

Sony KDL–46W3000

Панел: Full HD LCD с диагонал 117 см

Яркост / контраст: 500 Cd/m2 – 16000:1

Конектори: 3 х HDMI, 2 х SCART, S–Video, компонентен, композитен, аудио аналогов стерео, D-Sub, изход за слушалки, аудио оптичен цифров, 1 RS-232C, слот за CI карти

Екстри: DVB-T / DVB-C тунер

Цена: 4699 лева

Оценка: 2 / 5

+ DVB-T / DVB-C тунер, 1080р/24 Hz
- Пикселизация, слабо представяне в режим SD

Пусни ме в режим HD!
Sharp LC-46HD1E




С този Full HD LCD телевизор, Sharp предлага истинското швейцарско ножче в областта на високата резолюция. Моделът съдържа не само вграден DVB-T за цифрова ефирна телевизия, но и DVB-S декодер за сателитна. Така става възможно да се хванат всички стандартни и HD канали, без да се налага добавяне на допълнителни устройства. Многото тунери обаче вкарват и известна доза сложност на ниво интерфейс, включване и настройки на апарата. Голямо предимство на телевизора със 116 см дисплей е наличието на твърд диск с капацитет 160 GB, позволяващ да записвате програми както в SD, така и в HD режим. Капацитетът на диска е достатъчен за съхранение на 20 часа видео в HD и до 200 часа в SD. Интегрираният видео рекордер е страхотна есктра, но е нужно малко време, за да схванеш логиката му на действие. Могат да се записват единствено програми, идващи от телевизионния тунер или от S-Video или композитните входове. Картината е с добро качество, с финес и гладкост благодарение на 100 Hz честота на опресняване на екрана. Видеото със стандартна резолюция също се възпроизвежда добре. И все пак със съжаление ще отбележим, че този модел не разполага с идеалния за гледане на филми режим 1080р/24 Hz и има само два HDMI конектора.

Sharp LC-46HD1E

Панел: Full HD LCD с диагонал 116 см

Яркост / контраст: 450 Cd/m2 – 15000:1

Конектори: 2 х HDMI, 2 х SCART, S–Video, компонентен, композитен, аудио аналогов стерео, D-Sub, изход за слушалки, аудио коаксиален цифров, 1 RS-232C, 1 USB

Екстри: твърд диск 160 GB, DVB-T и DVB-S тунери, 2 слота за CI карти

Цена: 6299 лева

Оценка: 3 / 5

+ DVB-T и DVB-S тунери, твърд диск
- Няма 1080р/24 Hz, само 2 HDMI конектора


Цифрова телевизия в българския ефир

Като член на ЕС, България се е присъединила към редица международни споразумения за преход от аналогова към цифрова телевизия в рамките на следващите няколко години. За нашата страна конкретният срок за окончателно спиране на аналоговото излъчване и преминаване към цифрово е фиксиран за края на 2012 година. Тъй като покупката на голям телевизор е нещо, което едва ли правите всеки ден, силно ви препоръчваме да се ориентирате към модели с вградени DVB-T / DVB – C цифрови тунери. Дори в момента да не ги използвате, в съвсем близко бъдеще ще ви бъдат много нужни.

Телевизори с DVB тунери

Предлагането на телевизори с вграден цифров тунер е учудващо слабо у нас. Извън трите тествани модела, има доста интересни модели с марката Loewe, чиито цени остават високи. Sharp пуснаха на пазара и 52 инчов телевизор с еквивалентни възможности на този от нашия тест, но с по-голям размер на екрана. Що се отнася до Sony, производителят има доста добри оферти с DVB-T и DVB-C тунери в каталога си, сред които специално внимание заслужава Bravia KDL-46X3500. И накрая, Philips предлагат 37PFL9642D с диагонал 94 см, който е просто по-малкият брат на 107 см модел от нашия тест. Нищо не ви пречи да си вземете и външен DVB тунер, но и там изборът не е кой знае колко голям, а и едва ли желаете още електронни устройства да пълнят всекидневната.
Източник: digitalworld

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини