От х:

Днес в x:

Интернет е пълен със съвети за самоубийство

Интернет позволява на потребителите да получат информация за всичко, което ги интересува. Едно ново проучване установява колко е лесно да се намери и онлайн информация за самоубийство. След като откривали сайтове по темата, авторите на проучването ги категоризирали според това доколко насърчават самоубийството или не, съобщава arstechnica.com.
Макар и безпокойството относно съветите за самоубийство в мрежата да нараства, британските учени, извършили проучването, били изненадани колко лесно е всъщност да се намери такъв вид информация.

В своето изследване те са използвали 12 широкоразпространени термина, събрани отчасти от интервюта с хора, опитали да сложат край на живота си: самоубийство; самоубийствени методи; сигурни самоубийствени методи; най-ефективни методи за самоубийство; методи за самоубийство; начини за извършване на самоубийство; как да извършим самоубийство; как да се убием; лесни самоубийствени методи; най-добри самоубийствени методи; безболезнено самоубийство; и бързо самоубийство.


След това учените използвали тези термини в четирите най-големи търсачки – Google, Yahoo, MSN и Ask – и разгледали първите десет резултата от всяка от тях. Получените 480 резултата били консолидирани да произведат 240 уникални уеб сайта, които след това пък били разделени на 14 групи от „посветен на самоубийството уеб сайт, просамоубийство" през „академичен или политически сайт" до „новини за самоубийства на отделни хора".

Когато анализирали сайтовете след разделението, учените открили, че 90 от 240-те сайта са били напълно посветени на самоубийството, като точно половината от тях насърчавали и окуражавали посягането над собствения живот. От 240-те сайта 62 се отнасяли до предотвратяването на самоубийството и предлагането на помощ, а 59 сайта били срещу самоубийството и го осъждали.
Резултатите варирали в зависимост от използваната търсачка, като с голяма разлика Google оглавила списъка за най-голям брой сайтове, посветени на самоубийството. В същото време MSN оглавила класацията за най-голям брой академични сайтове и такива за предотвратяване на тази практика.

Особено тревожно обаче е това, че най-често появяващите се на първите места сайтове били просамоубийствено настроени. Сред тях се е намирал и Wikipedia, като в тези сайтове потребителите са получавали информация за методи, бързина и болезненост при самоубийство.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини