От х:

Днес в x:

Nissan планират изцяло електрически автомобил

Nissan планира да произвежда изцяло електрически автомобил до 2010 година. На този етап изглежда, че моделът ще бъде оборудван с конвенционален електрически двигател, монтиран отпред. Има допълнително планове обаче да бъдат внедрени и т.нар. главинни мотори, като идеята на концепцията представлява малки електромотори, които са инсталирани в самите джанти. По този начин дизайнерите могат да бъдат много по-креативни по отношение на дизайна на модела, особено интериора. Това ще позволи повече място за самите пътници или възможността за интегриране на багажник под предния капак.

Когато са били запитани за възможността за подобни мотори, Nissan са споменали, че те ще влязат в производство и то най-късно през 2015 година. Не че досега японците не са доказали, че тази концепция работи посредством своя прототип Pivo2. Моторите във всяко колело на малкия градски автомобил имат мощност от 15 kW или 20 к.с. и помагат на автомобила да ускори до 120 км/ч. Съответно максималното разстояния, което може да бъде изминато е 125 км/ч.

Наскоро Nissan представиха и своя прототип Mixim, който бе оборудван с електрическата задвижваща система на Nissan – Super Motor, която се състоеше от компактни литиево-йонни батерии, задвижващи независим електрически мотор на предната и задната ос. Технологията може да бъде ползвана още през 2010 година, като ще осигури по доста ефективен, а и ефектен начин задвижване на четирите колела.

Докато електрическият автомобил би бил доста по-евтин за поддържане от автомобил с двигател с вътрешно горене, а и е значително по-екологичен, една от лошите страни е, че трябва да бъде презареждан в продължение на 6 часа. Това може да се окаже недостатък за някои и вместо да се обърнат към електрическите двигатели, то те може да предпочетат икономичните и практични дизелови хибриди.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини