От х:

Днес в x:

Защо косата окапва?

Ако жената често е подложена на стрес, тя е застрашено от окапване на косата, твърдят британски учени.
Съвременните жени често се намират в стресово състояние и това се отразява негативно на състоянието на тяхната коса. Освен това жените нямат достатъчно информация за това как да поддържат косата си здрава.


Специалистите от козметичната компания Kao Corporation са открили гена на стареенето на косата. Степента на неговата активност се намира в обратна зависимост от изживените години. Смята се, че това откритие ще позволи по-ефективно да се забави този процес и по този начин да се съхрани красивата коса до преклонна възраст.

Анализът на образи от косата на 127 жени на възраст от 11 до 70 години показва, че с годините намалява активността на гена VEGF, а с това се влошава и състоянието на косата.


Известно е, че този ген участва в механизма на образуването на кръвоносните съдове. Специалистите смятат, че стимулирайки циркулацията на кръвта, генът помага за насищането на корените на косата с вещества необходими за поддържането на нейния растеж и здравина.
По този начин, въздействайки върху гена, може да се забави процесът на стареене на косата и да се предотврати оплешивяването.


Жените са имат проблем с окапването на косата 8 пъти повече в сравнение с мъжете.
Според специалистите, човек може безболезнено да се разделя с от 50 до 100 косъма на ден.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини