От х:

Днес в x:

Откриха "люлката на живота"

Източник на биологическия живот на Земята, включително и човешкия, е място на дъното на Атлантическия океан, наречено Изгубения град, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на британски учени.

Д-р Джиора Проскуровскии проф. Дебра Кели са открили на дълбочина около 900 м в този район, който е на 3 000 км от брега на Флорида, доказателства, които предполагат, че там може да е възникнал животът.

Температурата и съставът на флуидите от група подводни извори в Изгубения град са подобни на тези, за които се предполага, че са съществували през първите години на живота на Земята.

Уникалните химикобиологични и електротемпературни условия в Изгубения град улесняват синтеза на въглеводороди, които са основата на клетъчния живот.

Клетъчните стени, например, може да са изградени от прости въглеводородни вериги, а амино киселините са къси въглеводородни вериги, свързани с азотни, кислородни и серни атоми.

Генерирането на въглеводороди е първата стъпка към появата на жива материя, без него Земята би останала безжизнена, обяснява д-р Проскуровски.

Анализите изключват въглеводородите в Изгубения град да са с органичен произход. Подводните структури там са почти изцяло карбонатни. Те варират на височина от десетина сантиметра до еквивалента на 18 етажа.

Районът дължи името си на факта, че е върху потънала планинска верига, наречена Атлантис (Атлантида). Резултатите са получени в хода на продължителна експедиция с кораба "Атлантис".

Британските учените излагат своята теория за появата на живота в сп. "Сайънс". Според друга теория за появата на живота на Земята неговите съставки са дошли от космоса. Дарвин пък мислел, че той е възникнал в "малко топло езеро".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини