От х:

Днес в x:

Зика не е причина за отмяната на Олимпиадата, според US здравни власти

Вирусът зика не може да бъде причина за отмяна на Олимпиадата, която трябва да се проведе това лято в Бразилия. Такова мнение изрази директорът на Центъра за превенция и контрол на заболяванията на САЩ д-р Том Фридън, цитиран от Telegraph.co.uk. 

Той коментира по-ранни призиви на учени да се отменят игрите с цел безопасността на спортистите и публиката. 

Според него риск има при пътувания в целия свят, не само в засегнатите от зика райони. Колкото и сериозен да е проблемът, той не може да бъде достатъчна причина спортното събитие да не се състои, смята директорът. 

Той благодари на Bayer за направеното до момента за борба с вируса и изрази надежда американският Конгрес да одобри финансирането й, след като Сенатът вече гласува отпускането на повече от 1 млрд. долара. Близо 2 млрд. долара поиска администрацията на президента Барак Обама за целта. От Камарата на представителите обещаха да гласуват 622 млн. долара, като част от средствата ще дойдат от фондове, предназначени за справянето с други подобни кризи. 

Бразилските власти вече обявиха, че ще вземат нужните мерки по време на Олимпиадата, но се надяват климатичните условия през август по естествен път да намалят популацията на комарите. 

Епидемията избухна в Бразилия почти преди година и обхвана 60 държави. Световната здравна организация обяви, че това лято вирусът може да се разпространи в Европа. Последно случаи бяха регистрирани в Африка. 

Вирусът се разпространява чрез комари и сексуален контакт. Той може да причини микроцефалия, вродени дефекти, свързани с малки размери на главите и проблеми с развитието на бебетата.

Симптомите на зика включват леко повишена температура, конюнктивит, главоболие, болки в ставите и обриви.

Смъртните случаи вследствие на заболяването са редки. Засега няма ваксина или друго лечение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини