От х:

Днес в x:

В Нигерия спасиха още една от отвлечените над 200 ученички

Спасена е още една от ученичките, отвлечени преди над 2 години от «Боко Харам» в нападението над училище в град Чибок, в североизточна Нигерия, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на вчерашно съобщение на говорителя на нигерийската армия Сани Усман.

Момичето е било срез 97-те жени и деца, държани като заложници от «Боко Харам», които са били освободени вчера сутринта след сблъсък между войници и джихадисти в североизточния щат Борно.

Амина Али Дарша Нкеки, първото досега освободено момиче, беше намерено от войниците във вторник близо до гр. Дамбоа. Сега тя е на 19 години.

Властите потвърдиха, че Амина е едно 219-те момичета отвлечени от държавното училище в Чибок през април 2014 г. Вчерашната военна операция е била също в района на Дамбоа.

«Ние се радваме да обявим, че сред спасените има момиче, за което смятаме, че е една от ученичките в правителствената гимназия в Чибок, които бяха отвлечени», се казва в съобщението на Усман.

За девойката са положени медицински грижи. Тя се казва Сирах Лука и е от град Мадагали, щата Адамауа, също на североизток.

Според армейския говорител е възможно сред освободените вече цивилни да има още три девойчета от Чибок, но това засега се проверява.

По-рано в четвъртък губернаторът на щата Борно Кашим Шетима е съобщил, че армията планира настъпление към контролиран от «Боко Харам» укрепен горски район, за да освободи и другите момичета.

Предишни опити да се овладее гората Самбиса са имали само частичен успех, отбелязва Ройтерс. Амина е казала на своите освободители, че останалите й съученички са държани от джихадистите в тази гора.

Амина е била открита заедно с нейното 4-месечно бебе. Армията е задържала и млад мъж, който твърди, че е неин съпруг. Той се казва Мохамед Хаяту и го подозират, че е от «Боко Харам».

Момичето и майка му бяха приети по-рано от нигерийския президент Мухамаду Бухари. Център на неговата предизборна кампания миналата година беше ангажиментът да смаже «Боко Харам».

Над 15 000 души са убити, а два милиона прогонени от домовете им в 7-годишните действия на ислямистката групировка в Нигерия и съседните Чад, Нигер и Камерун.

През април 2014 г. джихадистите отвлякоха 276 ученички в Чибок. Част от момичетата успяха да избягат почти веднага, но други 219 оттогава останаха в неизвестност.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини