От х:

Днес в x:

След Освобождението - опълченците в тежко материално положение, молят за пенсии

В началото на боевете за свободата на България опълченците наброяват около 700 души. По-късно обаче достигат до 10 000 доброволци, които се включват в общо 12 на брой опълченски дружинки, разказа БНТ.

В Централния държавен архив се пазят стотици молби на български опълченци, които на старини молят държавата да им помогне. Ранени в битките, тежко болни и със затруднено материално положение, някои вече са задлъжнели. Спасението е държавата да им отпусне пенсия или да увеличи тази, която вече получават.

Сред документите е името на известният фотограф Тома Хитров. Учил фотография в Букурещ. Негови са снимките на Левски и Ботев. Участва в опълчението, сражава се по време на боевете на Шипка и Стара Загора. Продължава да се занимава с фотография и след Освобождението, но за съжаление, не е в блестящо материално положение. След смъртта му неговите наследници молят държавата да отпусне някаква помощ, тъй като имал доста кредити, разказва националната телевизия.

Да се отпусне пенсия обаче не е толкова лесно. Трябват доказателства. Затова се изискват свидетелски показания, че той наистина е бил опълченец. Пенсии не се отпускат обаче на калпак. Мястото на боевете, наградите, които са получили опълченците са все доказателства.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини