От х:

Днес в x:

България ще поиска мисия на НАТО по границата с Турция

България ще настоява НАТО да има сухопътна операция по българо-турската граница и по гръцко-турската граница, така че да гарантираме, че потокът няма да се измести в посока нашите граници и да дестабилизира тях, заяви външният министър Даниел Митов пред репортери на срещата на Вишеградсксата четворка в Прага. Той уточни, че това ще се случи при условие, че операцията на Алианса в Егейско море, която министрите на отбраната обсъждаха минаха седмица, се окаже успешна.


В същото време ще помолим и нашите любезни домакини да вложат усилията си именно в оказване на помощ на България по турската граница, каза Митов.


Европа не може да губи свободи, които вече е извоювала – тя трябва да бъде единна, отворена и свободна, каза външният министър. 
Разбира се, трябва да бъде упражнен натиск по република Турция да изпълнява поетите си задължения, отбеляза Митов. Ние сме наясно, че Анкара е под огромен натиск, особено заради руските удари в Сирия. "Трябва да вземем всички възможни решения да помагаме на Турция, но чутите напоследък изявления на президента Ердоган пораждат у нас огромна загриженост и не допринасят по никакъв начин" за добрите двустранни отношения и за отношенията на Анкара с ЕС.

"Ние с такава радост махнахме границата с Гърция, че сега да построим нова ограда – не ни се строи. Нито е европейско, нито е демократично. В същото време имаме проблем, че ние сме Шенгенска държава реално, а нашите съседи не си изпълняват ангажиментите. Затова и именно Вишеградската четворка заслужава поздравления, че слага темата на дневен ред", коментира премиерът Бойко Борисов по темата за бежанската криза.

Оттук нататък позицията на България винаги е била ясна – да се затворят всички външни граници на ЕС и да се спазват плановете за релокация и интеграция за хората, които вече са в Европа, каза той.

"Ние сме дошли да защитаваме и техния интерес и в същото време ми създават такова напрежение, без да имат никакво право да наказват българските шофьори" каза той и настоява незабавно границите на Гърция да бъдат отворени.

България високо цени традиционно приятелските си отношения с Чехия, както и сътрудничеството с Вишеградската група, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата в Прага с чешкия си колега Бохуслав Соботка.

Оценяваме стремежа на Групата да бъде фактор за разрешаване на проблемите на бежанците и миграцията към ЕС, добави премиерът. Той подчерта, че този въпрос засяга ЕС като цяло и следва да се намери общоевропейско решение, със съвместни усилия и в дух на разбирателство.

Министър-председателят отбеляза тежката миграционна ситуация в държавите от т.нар. западнобалкански маршрут, като добави че с предприемането на едностранни мерки няма да се постигнат устойчиви резултати.

Според Борисов мигрантските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция.

Премиерът Борисов посочи още, че идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути.

Българският министър-председател изтъкна, че в краткосрочен и средносрочен план от първостепенно значение за овладяване на миграцията ще бъде ефективният контрол по външните граници на ЕС. По думите му е необходима допълнителна подкрепа за укрепването им. Борисов подчерта също така сериозните усилия на българската държава за редуциране на нелегалната миграция и изтъкна признанието, което страната ни получава за охрана на нашата граница, която е външна за ЕС.

В края на срещата министър-председателят Борисов отправи покана към своя чешки колега да посети България в удобно за него време.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини