От х:

Днес в x:

Хиляди мръзнат без ток и парно в „Люлин“

Повече от 12 часа близо 15 000 абонати в столичния квартал "Люлин" стоят без ток заради авария. Така хиляди столичани са и без парно и топла вода, защото абонатните станции във входовете работят с ток. Очаква се до няколко часа захранването да бъде възстановено, увериха от ЧЕЗ. 

Надяваме се до края на светлата част деня електрозахранването в кв. „Люлин” да бъде възстановено, отровни газове в колектора възпрепятстват работата на екипите. Това каза  Виктор Станчев, директор експлоатация и поддържане в „ЧЕЗ-разпределение България“, цитиран от агенция „Фокус“. 

В момента с нарушено електрозахранване са части от квартал „Люлин 1” до „Люлин 4”, каза той. 

„Органите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” ни помагат в момента за отдимяване на колектора, за да може да стартираме с възстановяване на кабелните трасета”, подчерта той и допълни, че пожарът е потушен, а сега се извършва изсмукване на отровните газове от колектора.

По-рано от  ЧЕЗ съобщиха, че пожар в проходим кабелен колектор  оставил без електрозахранване клиентите на компанията в „Люлин”.  Работата по локализиране на повредените участъци все още продължава, като към настощия момент без електрозахранване са около 15 хил. клиенти.

Вероятно е причината за пожара да е външна намеса – нахлуване в колектора и опит за кражба, но все още се работи по изясняване на първоизточника на възникналия инцидент.
Екипите на ЧЕЗ ще работят усилено до възобновяване на всички повредени кабели средно напрежение и възстановяване на електрозахранването на всички засегнати клиенти, увериха от електроразпределителното дружество.

Междувременно оттам обявиха, че ЧЕЗ Разпределение България е извършило реконструкция на 24 електропровода в района на столицата. Целта е да се подобри качеството на електрозахранването и да се намалят непланираните прекъсвания в общините Панчарево, Младост, Кремиковци, Нови Искър и Витоша.

Подменени са 1560 изолатора, 5340 кг проводници и 72 стълба. ЧЕЗ е вложило 50 хил. лв. в ремонта на електропровода, който захранва селата Желява, Елешница, Потоп и Чурек. Компанията реновира два трафопоста и изгради ново кабелно трасе, което свързва Горни и Долни Лозен и подобри електрозахранването и на двете населени места. Инвестицията е на стойност 81 хил. лв.

ЧЕЗ изгради и нова мрежа ниско напрежение в с. Мировяне с цел подобряване надеждността на доставките на електроенергия. В обекта са вложени 100 хил. лв. Компанията извърши реконструкция и на двата електропровода, които захранват Горубляне, Панчарево, Бистрица, Железница и Плана, съобщиха още от пресцентъра на дружеството.

epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини