От х:

Днес в x:

Съдии канят колеги на протест пред Съдебната палата

В поредния ден на протеста срещу орязването на "историческия компромис" най- голямата магистратска организация - Съюза на съдиите - призова свои колеги да се съберат от 17.30 часа пред централния вход на Съдебната палата в София, за да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа.

Освен това, вчера от управителния съвет на организацията прикани всички съдии, независимо от това дали членуват в съюза,  да изразят съпричастност към необходимостта от реформа, като поставят върху тогите си знака на везната, олицетворящ справедливостта. За тези решения на съюза беше съобщено в неделя.

Това ще е втората "акция" на съдиите, след като петък вечерта съдии от Върховния касационен съд, Софийския районен съд, Софийския градски съд и други съдилища застанаха пред  Съдебната палата, облечени със съдийските си тоги, за да изразят недоволството си срещу орязаната в парламента съдебна реформа. Тогава те бяха подкрепени от граждани, които се събират всеки ден след гласуването на второ четене на промените в основния закон в сряда. Тогава министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, заради орязването на "историческия компромис".

Сред другите решения, приети от Съюза на съдиите, е призив председателите на съдилищата в страната и съдиите да обявят национален ден на отворените врати в съда на 16 декември 2015 г. (сряда), като организират в сградите на съдилищата срещи-дискусии с граждани, представители на други юридически професии и преподаватели по специалност право за обсъждане на практическата значимост на законодателните промени в конституцията и Закона за съдебната власт за укрепването на авторитета на съдебната власт и подобряването на дейността на съдилищата и прокуратурата.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини