От х:

Днес в x:

На училище с електронна карта

Със скрита камера, миналата седмица, абсолютно невъзпрепядствено, Ева Костова успя да влезе в няколко училища, въпреки че това е забранено. След излъчването на репортажа ни, от Министерство на образованието обещаха строги мерки за сигурност. Какво би могло да бъде решението, предлагат от гимназията по строителство в Перник.

„След това предаване някак си се задвижиха много бързо. От страна на министерството, от страна на областната администрация, на общинските администрации”, разказа Самуил Шейнин, директор на ПГТС "Арх. Йордан Миланов", Перник.

Директорът на гимназията по строителство в Перник от години се опитва да привлече вниманието на институциите по темата. Успява едва сега, след излъчването на рапортажа ни.Определя пропускателния режим в неговото училище като безотказен. И предлага модела си на другите – всяко едно от 500-те деца в това училище разполага с електронна карта. Без нея, ученикът нито може да влезе, нито да излезе.

„Ето това е справката с вчерашна дата. В нея виждаме ученика от кой клас е, кога е влизал, кога е излизал и съответно се предоставя за всеки един клас, на всеки един класен”, обяснява Катерина Кирилова, портиер в училището.

В края на седмицата копие от справката получават и родителите. В командната зала, освен да се грижат за справките, двамата портиери наблюдават и всички камери в училището. Така, свободния достъп на външни лица, от гимназията определят като невъзможен, при това без да ползват услугите на охранителна фирма.

32 СОУ пък, е първото софийско училище въвело електронен пропускателен режим. Въпреки, че това се случило преди 6 години, днес училищата последвали неговия пример се броят на пръсти.

„Първоначално идеята на моите колеги беше "не, това не може да се случи", но след един месец всички видяхме как всъщност може да се случи. При едно добро планиране на средствата, мисля, че това си струва, категорично”, коментира Нели Костова, директор на 32 СОУ "Св. Климент Охридски".

Учениците от 1 до 4 клас учат в отделен корпус, а по време на часовете, вратата на двора остава заключена.

И в 32-то, и в гимназията в Перник твърдят, че са намерили работещ модел и предлагат той да бъде въведен като задължителен.

След излъчването на репортажа ни от миналата седмица, от Министерство на образованието обещаха да разгледат въвеждането на електронен пропускателен режим като реална възможност за всички училища. Посочиха и дата - 30 април.

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини