От х:

Днес в x:

Полицейски бунт заради орязани привилегии. Преглед на печата

„24 часа": Ромите в Добрич - най-големи фенове на реформаторите

Гласовете за кандидата на Реформаторския блок в Добрич показват отчетлив превес в секциите, където гласуват главно роми. В 80-та секция са 29:46 за РБ, в 38-а секция са 38:117 за РБ. В друга секция, пак в кварталите, населени с роми  в 115-а секция са 80:121 за РБ. В 111-а секция са 44:76 пак за РБ.

„Труд": Полицейски бунт заради орязани привилегии

Полицейски синдикати заплашиха с блокиране на пътища, ако бъде премахнато вземането на 20 заплати накуп при пенсиониране. Според служители на МВР Министерството на финансите е включило в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за орязване на привилегиите на униформените.

„Стандарт": Набор 91 влезе във властта

Набор 91 атакува и си спечели място във властта. 24-годишната Зорница Георгиева, издигната от ГЕРБ, спечели втория тур на местните избори в средецкото село Дюлево, съобщи Chernomorie-bg.com. За нея бяха пуснати 205 бюлетини, а за опонента й Вълчо Янчев от АБВ - 59. Така Зорница Георгиева се превърна в най-младия кмет в Бургаско. Тя е завършила право в БСУ Бургас

„Монитор" : Студенти подбиват цените на частните уроци

Студенти с много добра подготовка по математика или литература подбиват цените на частните уроци, давани от дългогодишни и опитни преподаватели. По този начин бъдещи висшисти подпомагат следването си, а нивото им на преподаване удовлетворява родители и ученици, особено ако се отнася за деца от по-малките класове, показва проверка на „Монитор" в Русе. За един час бъдещите висшисти обикновено искат по 8-10 лева. За кандидатстване след 7-и клас или за университет обаче се търсят услугите на утвърдени преподаватели, но и цените в този случай са доста по-високи. Най-скъпата тарифа в Русе за два астрономически часа по математика например е 40 лв. Традиционно най-солени излизат частните уроци, давани от професори и доценти от елитните ни университети. Така например индивидуалният урок при преподавател от Софийския университет по български език и литература или история пък варира между 35-45 лв. В същото време обаче може да се намери двойно по-евтино обучение. Стандартният урок по български език и литература за кандидат - студенти или кандидат - гимназисти пък е около 15- 20 лв. за два часа, коментира пред „Монитор" директорката на 31 СУЧЕМ и учителка по български език Николина Николчева. Така на практика, частните уроци по един предмет за една учебна година гълтат по около 1000 лв. от семейния бюджет.

„Сега": Прокуратурата предлага пияните шофьори да не лежат в затвора

За шофиране след употреба на алкохол да не се влиза в затвора, а то да се санкционира само с глоба и евентуална конфискация на автомобила. Това предлага прокуратурата в анализ за пътнотранспортните произшествия за периода 2010-2014 г. Според държавното обвинение в делата срещу пияни шофьори в момента се ангажира твърде голям ресурс, който би могъл да се насочи в борбата с тежката престъпност. Анализът на държавното обвинение идва няколко седмици, след като от МВР предложиха промени в Закона за движение по пътищата, с които се увеличават глобите за пияни шофьори, както и периодът, в който те ще са без книжка.

„Дума": Ръководството на БСП подаде оставка

Ръководството на БСП предоставя пред Националния съвет своите оставки, обяви вчера Михаил Миков. Той уточни, че тепърва ще се прави анализ на изборните резултати, ще се търси и индивидуална оценка на участието на местните лидери на БСП.

БСП приключва изборите за местна власт с около 900 общински съветници и кметове в 60 общини, сочат изборните резултати. Миков определи представянето на партията като тежка загуба, породена от много фактори. Сред тях е и формирането на "парична демокрация". "Ние сме втората политическа сила, гласовете за БСП са 390 хиляди, а нашите партньори от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ имат още около 36 хиляди гласа. Числата са ясни, всичко друго е субективен подход", добави Миков.

„Капитал дейли": Еднолично Горанов отряза социални придобивки на военни и полицаи

Направени в последния момент промени в проекта за държавен бюджет за 2016 г. могат да доведат до масови протести на полицаи, служители на ДАНС, военни и надзиратели. Малко преди заседанието на Министерския съвет в петък, на което беше разглеждан проектът, от Министерството на финансите са променили преходните и заключителните разпоредби на закона. Новите текстове предвиждат промяна в Закона за МВР и ресорния военен закон, с която се орязват значително т.нар. социални придобивки на работещите в сектор "Сигурност".

Свиването на привилегиите по принцип е добър ход, но начинът, по който са направени, ще предизвика хаос в системата. Промяната е станала без знанието и съгласуването с ресорните министри - на вътрешните работи, на правосъдието и на отбраната.

„Новинар": Със 75 млн. лева преобразяват булеварди в София

Столичната община планира да задели около 75 млн. лв. за реализацията на крупни инфраструктурни проекти в проектобюджета си за 2016 г., който предстои да бъде обсъждан, след като се структурира новият общински съвет.

Това съобщи за „Новинар" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. С 10 млн. лв. ще бъде преобразен с нови тротоари и осветление един от централните булеварди в столицата - „Княз Ал. Дондуков".

След много дебати и обсъждания дали емблематичните 100-годишни павета да бъдат заменени с асфалт се взе решение те да останат и да бъдат пренаредени. До края на следващата година София ще се сдобие и с първата си „висяща" естакада. Тя ще се намира на бул. „България", като за строителството й са предвидени 22,5 млн. лв. Самият ринг ще бъде окачен на 12 стоманени въжета отвътре и още 4 отвън.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини