От х:

Днес в x:

Професор със скандално решение за милионите ергени в Китай

Китай е изправен пред опасността 30 милиона мъже да останат без нежни половинки до 2020 година. По тази причина професор по икономика обяви, че има решение на проблема – да се разреши на бедните ергени да споделят съпруга.

Шие Жуоши професор по финанси и икономика в Университета в Жейянг заявява, че това ще е практичен начин нацията да се справи с продължаващото десетилетие неравномерно съотношение между половете.

Традиционно в страната се предпочитат момчетата пред момичетата, тази тенденция не само се запази, но и се увеличи дори при политиката на едно дете.

Съотношението момчета-момичета бележи стабилен ръст в полза на момчетата, като пикът е бил през 2009 и оттогава е спаднал слабо до 1,16 през 2014-а. Нормалното съотношение между половете в Китай е между 1,02 до 1,07 отново в полза на момчетата.

През последните три десетилетия са се родили между 24 до 34 милиона повече момчета, по-голямата част от тях вероятно ще успеят да си намерят съпруги, поне в Китай.

 „Това е реалността, че мъжете са много повече от жените.  В резултат на това, че мъжете не могат да си намерят съпруги,  ще се изправим пред редица сериозни социални проблеми, като изнасилвания и нападения. Но нещата могат да стоят и по различен начин, ако на мъжете им се даде избор”, казва Шие, който разглежда проблема от икономическа гледна точка.

Що се отнася до търсенето и предлагането, нарастващия брой е довел до недостиг на жени и е увеличил стойността им. Мъжете с високи доходи успяват да си намерят съпруги първи, защото са в състояние да се грижат за тях. За тези с ниски приходи, един от възможните варианти и да споделят съпруга с друг мъж. 

 „Не се шегувам. Всеки разумен човек с критично мислене ще стигне до същото заключение. Не можем да лишим тези мъже от съпруги само в името на морала.”, казва Шие, добавяйки, че вече е често срещана практика в редица селски райони двама братя да споделят една жена.

Шие е на 50 години и е женен.

Друга възможност е жени от редица азиатски държави, като Виетнам, да отидат до Китай, за да се омъжат там.

Той дори предлага Китай да промени законодателството си според, което понастоящем моногамията е единствената легална форма на съвместно съжителство.  Споделянето на съпруги и дори гей браковете също трябва да се разрешени, според Шие.

Предложенията му обаче не бяха посрещнати добре в интернет, като мнозина подложиха на съмнение моралните му устои. Шие твърди, че е получил и подкрепа.

Един от потребителите в мрежата е съгласен с Шие, защото в родния му град преди 1949 било обичайна практика за ерген да живее заедно със семейна двойка, и да споделя жената и икономическия товар на семейството.

Друг казва, че бракът е нещо лично и зависи от съгласието на всички намесени лица.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини