От х:

Днес в x:

Цвета Караянчева: Сега или никога можем да победим ДПС в Кърджали!

-Г-жо Караянчева, председателят на Централният предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи Кърджали като ключов за партията и се зарече, че ще постигнете победа на местните избори. Кое прави вота в Кърджали толкова важен за ГЕРБ ?

-След осем години последователна работа в областта ПП ГЕРБ има самочувствието да заяви своята претенция да управлява поне две общини и да увеличи драстично броя на общинските си съветници и кметове на кметства. Пълните листи за съветници, кандидатите за кметове в седемте общини и 152-та кандидати за кметове на населени места са капитал, който ще бъде осребрен на 25 октомври. Истината е, че на хората им омръзна да са крепостни. Те осъзнаха, че имат алтернатива. Че да гласуваш за партия, различна от ДПС, не означава да се откажеш от вярата си.  Ние сме непрекъснато на терен, сред хората, разговаряме, помагаме, опитваме се да решим проблемите им. Даваме им кураж, защото дълги години бяха заплашвани, уволнявани, гонени. Най-голямото ни предимство е, че имаме работещи структури навсякъде. И те не се прекършиха дори, когато бяхме в опозиция. Доверие се печели трудно. Но сега мога да кажа, че сме го постигнали и нямаме право на отстъпление. На 25 октомври трудът ни ще бъде възнаграден.

-Статистиката сочи, че принципът на уседналост отрязва от вота за местната власт в общината 36 000 изселници и гурбетчии.  Има ли притеснение във Вашата политическа формация от това?

- Аз съм един от вносителите на промените в Изборния кодекс, с които бе въведен принципът на уседналост. Мотивът ни бе да дадем правото на хората, които трайно живеят в съответното населено място, да избират своите кметове, без да бъдат зависими от вота на  т.нар. избиратели –туристи, които се появяват веднъж на 4 години и предопределят посоката на развитие на въпросната община. По този начин възтържествува една справедливост. И ако някоя партия е ощетена, то това не е ГЕРБ , а ДПС. Защото тя с години се възползваше от т.нар. изселнически вот и обезценяваше гласа на местните жители.

- Преди изборите предварителните избирателни списъци бяха попълнени с имената на изселници. Скандалът стигна до правителството. Какво е последното му развитие?

-Това действително е парадокс. Много от кметовете на населени места са регистрирали по настоящ адрес хора, които са извън страната и не са пребивавали в България през последните 6 месеца, каквото е  изискването на Изборния кодекс. Кметове и секретари са им издавали служебно адресни карти и са подписвали титулярите. Това е установено от полицията и всички документи са изпратени в прокуратурата. Има села, които са „пораснали” с повече от 100 жители. В същото време общинските кметове отказват да дерегистрират гласоподавателите – фантоми и това  на практика е нова форма на изборен туризъм. По този начин ДПС се опитва да манипулира вота и да подмени изборния резултат. Но тези хора трябва да са наясно, че регистрациите им са недействителни, защото не са поставили подписите си лично в адресните карти и ще бъдат глобени за документна измама. Ще бъдат санкционирани и длъжностните лица, които са замесени в измамата. Имената на тези хора са известни, ще ги оповестим пред медиите и ще съблюдаваме строго в секционните комисии да няма фалшификации с техните лични документи.  

-Вие упрекнахте ДПС, че се опитва да извлече предизборни дивиденти с прояви с деца. От Движението не проявиха чуваемост. Как тълкувате това?

-От една страна – това е проява на безпомощност, а от друга на безпардонност и безнаказаност. Улиците в града са разбити, кварталите – неосветени, мръсни. Градът е на опашката по доходи, а ДПС отклонява вниманието на публиката като продуцира конкурси за деца-таланти. Да товариш психиката на децата с подобни изяви е некоректно - все пак възрастните хора са отговорни за това.  На първо четене, може да се приеме за нескопосан политически пиар. Но реално погледнато,  е осъдително да се въвличат непълнолетни в предизборната кампания под каквато и да е форма.  И цялото ни общество трябва да отхвърли този модел на поведение с вота си на 25 октомври. 

-Вие смятате, че тези избори са решаващи за разчупване на монопола на ДПС. Определяте ги като последен шанс за кърджалийци. Има ли достатъчна мобилизация на избирателите на ГЕРБ?

- Мобилизация има сред всички жители на общината, не само в партийните редици. Защото ДПС е в патова ситуация, властта й се изплъзва. А нагласата на хората е да отхвърлят окончателно този прояден от корупция управленски модел, който капсулира града, дърпа го назад, лишава гражданите му от перспектива. Назрял е моментът да кажем стига. Да пресечем със саблен удар този гордиев възел от корпоративни интереси, управленски цинизъм, популизъм и демагогия. Сега или никога! Това е последната битка за Кърджали. Защото, ако пропуснем този шанс, няма да имаме втори. Какво прави през последните дни Хасан Азис? Обикаля клубове, църкви, ударно сменя плочки, включва уличните лампи, пуснал е тежката механизация в селата – багери, камиони, фадроми, полагат асфалта без основа и той се напуква след първия дъжд. Въобще кипи бригадирски труд. Искат за един месец да си купят доверието, което са пропилявали през последните 4 години. Затова призовавам всички здравомислещи хора – излезте и гласувайте. За да победи по-добрият! Да гласуваш е право, не задължение. А пасивността обслужва единствено статуквото.

-Получавате атаки от опоненти, която ви канеха в общ фронт за единна кандидатура. Как ще обясните това?

- Коментирала съм това многократно. БСП ни обяви за обществен враг № 1 и ни съюзи с ДПС. А на практика, примерите за колаборация между тях са многобройни и са публично достояние.  Социалистите не се противопоставиха на нито едно кметско решение, предложение или отчет, което не е от полза на гражданите през последните години. Конкретно в рамките на тази кампания не реагираха нито срещу въвличането на непълнолетни в кампанията, нито срещу подправените адресни карти на изселниците… Няма да изброявам повече. Колкото до единната кандидатура за кмет, тя е политически анахронизъм. Един блок анти-ДПС ще настрои хората едни срещу други и ще втвърди вота за Движението. Ние работим в приложното поле на конкуренцията, не на омразата. Не сме ничии врагове. Целта ни е всички градивни сили да развенчаят корпоративния модел на управление на ДПС. И се надявам от БСП да проявят разум и да ни подкрепят на балотажа.

-Какво очаквате да заварите в общината, ако кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев стане кмет?

-Очаквам да заварим една фалирала община, с огромни неразплатени сметки и дълъг списък от кредитори. С натрупани тежки комунално-битови проблеми, отлагани с години. Наясно съм, че очакванията към новия кмет са големи и че промяната няма да се случи с магическа пръчка. Но имаме волята и капацитета да дадем един нов облик на града, една нова визия, едно по-добро планиране и степенуване на приоритетите. И почтеност към гражданите. Нещо, което липсва в момента и обижда хората.

-Може ли ГЕРБ да разчисти Авгиевите обори,т.е. натрупаните проблеми в общината в рамките на какви срокове?

- Има една мисъл, че успехът идва не с бързане, а с неспиране.  И това е добър отговор на вашия въпрос. За срокове трудно можем да говорим, защото през последните години проблемите на общината се замитат под килима. За нас водещ е диалогът с хората и контактът с централната изпълнителна власт. Няма работеща формула за управление, която да се прилага без участието на гражданите, без обществен контрол. ДПС се самозабрави. А това се наказва.

Въпросите зададе: Георги Кулов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини