От х:

Днес в x:

Глобяват лекари, спасили мъж с нож в сърцето. Преглед на печата

„24 часа": Глобяват лекари, спасили мъж с нож в сърцето

Многопрофилната болница в Русе може да бъде глобена заради това, че работещи в нея хирурзи са нарушили закона и са спасили човешки живот, без да имат необходимата за това специалност. Това предупреди д-р Георги Тодоров от Русенската колегия на Българския лекарски съюз.

Оказва се, че по закон те са "превишили правата си", тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III ниво на компетентност.

Вместо да постъпят по този начин и да отправят пациента във Варна, където е най-близкото подобно отделение, хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев взели решение на момента и извършили животоспасяващата операция. За няколко минути бил организиран екип, който да направи операцията, с отваряне на гръдния кош.

„Труд": Борисов: Квотите за бежанците не са решение

Ще изложим пред колегите от ЕНП вижданията си за глобалното разрешаване на проблема, написа Борисов във фейсбук от срещата на лидерите на ЕНП в Брюксел

Всички европейски ръководители отчитат ролята на България в бежанската криза, написа  Бойко Борисов  в профила си във фейсбук от срещата на върха на лидерите на ЕНП в Брюксел.

„Стандарт": Цацаров нареди проверка на митниците заради горивата

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на използваната от Агенция "Митници" Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Прокурорите ще проверят дали служители умишлено са заличавали данни, за да прикрият незаконни действия с цел укриване на акцизи. Те са се сезирали след подаден сигнал от Валентин Златев и Андрей Делчев, като представители на Българска петролна и газова асоциация. В нея влизат най-големите търговци на горива - Бент Ойл, Булмаркет ДМ, Ви-Газ България ЕАД, Газтрейд, Инса Ойл, Литекс, Лукойл, ОМВ, Петрол, Приста Ойл Холдинг, Ромпетрол България, Синергон Петролеум и Шел България.

„Монитор" : Хлапета тарикати стават пълнолетни срещу 20 лв.

Хитри тинейджъри успяват да се сдобият с фалшива лична карта, която им позволява да посещават заведения, установи проверка на „Монитор". От 20 до 100 лева върви документът менте, с който хлапетата успяват да добавят 2-3 години върху реалната възраст и да се представят за пълнолетни.  Схемата е проста и работи перфектно, разказва 16-годишният Косьо Петров от София. Той е роден през 1999 г., но притежава лична карта, в която се мъдри ЕГН, показващо, че е 96-и набор. Момчето се е сдобило с документа безплатно, защото успешно пласирало няколко карти на свои съученици и то при добра печалба.  

„Сега": Въпреки реформата пенсионерите и разходите на НОИ се увеличават

През следващата година и пенсионерите, и разходите за пенсии ще се увеличат. Минималните осигурителни прагове също ще се повишават, но максималният доход и социалните плащания ще останат без промяна. Това предвижда проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2016 г., с който "Сега" разполага.

От 1 януари годините и стажът за пенсиониране на хората от масовата трета категория се увеличават с по два месеца. Жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 месеца със стаж 35 г. и 2 месеца. За мъжете ще са нужни 63 г. и 10 месеца и стаж 38 г. и 2 месеца. Хората без стаж ще могат да се пенсионират на 65 г. и 10 месеца, ако са се осигурявали поне 15 г. Въвежда се възможността човек, на който не му достигат до 12 месеца възраст, да се пенсионира с по-ниска с 0.4% пенсия. Заради това и заради по-плавното увеличаване на възрастта и стажа броят на пенсионерите ще се увеличи с около 10 000 души до 2 186 200, мотивират се от осигурителния институт. Осигурените също се покачват леко - с около 10 хил. до 2 763 300 души.

„Дума": Путин пише на кандидат-кмет на БСП

Благодарност и благопожелания, изпратени от името на руския президент Владимир Путин, получи кандидатът за кмет на Разлог от БСП Пламен Ботев. Причината е, че преди време той изпратил поздравително писмо до държавния глава на Русия. Повод за разменената кореспонденция е фактът, че двамата са родени на една дата - 7 октомври.  Пред своите избиратели Пламен Ботев заявява твърдо, че всеки лев от бюджета ще отива по предназначение, конкурсите ще бъдат прозрачни, а обществените поръчки ще се провеждат по всички правила, а не на принципа "предимство за наши хора".

„Капитал дейли": Данък "вредни храни" ще има

Новият данък върху вредните храни, предложен от здравния министър Петър Москов, напредва и скоро ще стане официален проектозакон. Черновата какво ще се облага е почти готова, а следващата седмица текстовете ще бъдат предложени за обществено обсъждане, казаха от здравното министерство. С данък ще се облагат големи групи изделия - от хляб до всичко сладко с повече захар.

Така въпреки декларираната политика на правителството да няма увеличение на данъците един нов скоро ще обложи голяма част от бизнеса с храни и напитки. Каузата зад него е добра - българите да се хранят по-полезно, а оттам и да са по-здрави. Въпросът е, че тази мисия никъде по света не е постигнала целта си чрез данък. Много по-удачно е да се правят изследвания и комуникация с потребителите какво точно и защо е вредно. Абсурдно, но дори в становището към проекта се признава, че облагането не работи, но покрай въвеждането на данъка поне ще се вдигне шум. А данъкът не работи, защото компаниите намират заместители, които не са забранени в закона, секторът посивява, или потребителите продължават да консумират същите продукти, но от най-ниската категория, защото не могат да си позволят по-високите цени.

„Новинар": Пациентите скочиха срещу идея на БЛС

Лансираната от Българския лекарски съюз (БЛС) идея за криминализиране на скриването на заболяване при постъпване при болница изправи на нокти цялата пациентска общност.

Това заяви на извънреден брифинг председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му подобни изказвания нямат нищо общо с позицията на Световната здравна организация (СЗО) и с европейското законодателство против дискриминацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини