От х:

Днес в x:

Борисов и турският премиер ще обсъдят в Истанбул кризата с бежанците

Министър-председателят Бойко Борисов днес е на посещение в Истанбул, където ще се срещне с турския служебен премиер Ахмет Давутоглу.

Сред темите, които двамата ще обсъдят са миграционният поток и свързаните с него рискове за сигурността, граничното сътрудничество и развитието на двустранните отношения, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов анонсира срещата си с Давутоглу миналата седмица, следсмъртоносния атентат в Анкара, като заяви, че "за един час ще отида, да му окажа уважение", а след това ще бъде в Брюксел. В белгийската столица този четвъртък се събират лидерите на ЕС, които ще обсъдят кризата с бежанците и миграционния натиск.

През септември в писмо до Борисов Ахмет Давутоглу поиска от България подкрепа за идеята си за създаване на "зона за сигурност" в Северна Сирия, която да позволи доброволното завръщане на част от милионите бежанци в страната им. Турският премиер тогава съобщи, че в страната му вече са пристигнали над 2 млн. сирийски мигранти и Турция изчерпва капацитета си да приеме търсещите убежище от региона.

В отговор Борисов се ангажира да постави въпроса на срещата на върха на Европейския съюз, на която впоследствие бе коментирана идеята за създаване на т.нар. "горещи точки" - където служители на ЕС ще гледат по ускорена процедура документите на търсещите убежище и ще депортират тези, които не отговарят на критериите за предоставяне на закрила.

Борисов коментира и че в момента Турция спасява Европа от бежанците и Европа трябва да намери бързо решение за Сирия.

Днес в Истанбул ще се проведе глобален форум на тема "Миграция и развитие", на който се очаква да присъстват над 700 участници от 144 държави. Сред представителите на България на форума ще бъде и посланикът в Турция Надежда Нейнски.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини