От х:

Днес в x:

"Златна зора" е скритият печеливш от гръцкото недоволство

    С вдигнати запалени факли привърженици на крайно дясната гръцка партия "Златна зора" пеят националния химн, докато слънцето залязва над Термопилите – легендарно място, където цар Леонид и неговите 300 спартанци разгромили многобройната персийска армия през 480 г.пр.Хр.

    Застанал пред множеството, евродепутат от най-дясната партия в еврозоната надъхва привържениците си с реч срещу враговете на страната в навечерието на парламентарните избори на 20 септември, разказва "Ройтерс".

    "Посланието на цар Леонид Molon Labe ("Ела и си го вземи") днес звучи по-актуално от всякога за измъчената Гърция", казва пенсионираният генерал-лейтенант Елефтериос Синадинос пред привърженици на "Златна зора", размахващи подобната на свастика емблема на партията.

    "Ние не сме като всички останали – с наведени глави. Ние стоим гордо изправени и посланието ни ще бъде чуто на 20 септември. Няма да се предадем, няма да отстъпим", заявява мъжът, на което тълпата отговаря с викове: "Народът! Армията! Национализмът!"

    "Златна зора", чиито лидери са съдени за принадлежност към престъпна група, организираща нападения срещу тъмнокожи имигранти и леви симпатизанти, няма много медийни изяви, откакто през 2013 г. правителството вкара в затвора висши нейни представители.

    Въпреки относително вялата предизборна кампания, проучванията сочат, че крайната десница най-вероятно ще остане третата по големина партия в гръцкия парламент.

    Привлекателността на "Златна зора" остава неизменна въпреки обвиненията в неонацизъм. Причината: безработицата, строгите икономии, корумпираните политици и имигрантите са все така актуални проблеми, както и през 2012 г., когато крайнодясното формирование за първи път влезе в парламента.

    "Сред голяма част от гръцкото общество цари убеждението, че политиците се нуждаят от един здрав ритник за освестяване. Мнозина вярват че именно "Златна зора" може да се справи с тази задача", обяснява Костас Панагопулос, директор на независимата социологическа агенция Алко.

    Партията е най-популярна сред младежите на възраст между 18 и 24 години, гневни от решението на правителството на СИРИЗА да приеме тежките условия по новия спасителен пакет за страната.

    Без заеми, без имигранти

    "Златна зора" стоеше в периферията на политическата сцена в Гърция години наред. През 2009 г. създадената през 1985 г. партия събра едва 0.29 % от вота или по-малко от 20 000 гласа. Три години по-късно успя да влезе в парламента с почти 7% подкрепа и се превърна в трета политическа сила. Това статукво се запази и на последните избори през януари, на които партията получи 6.2 % от гласовете на избирателите.

    Последните проучвания сочат, че "Златна зора" има одобрението на 5.5 – 7.2 на сто от избирателите. На 20 септември тя може да събере дори повече гласове, тъй като не всички заявяват открито подкрепата си за крайната десница, обясняват социолози.

    В своя манифест "Златна зора" заявява, че имигрантите трябва да бъдат арестувани и пращани обратно в родината си. Членовете на партията, които използват поздрави в нацистки стил, призовават още за данъчни облекчения, които да стимулират ниската раждаемост, "за да се избегне възможността гърците да станат малцинство в собствената си страна".

    В предизборен клип лидерът на партията Никос Михалолиакос, който до юли се намираше под домашен арест, призовава народът да подкрепи усилията на "Златна зора"в борбата й "срещу онези, които ограбиха вашите мечти. Гласът за "Златна зора" означава "не" на спасителните програми, на нелегалната имиграция, на чуждото управление".

    Тези думи отекват в съзнанието на мнозина гърци, борещи се с рекордната безработица, ниските заплати и срутването на жизнения стандарт – най-голямата криза, в която се е намирала страната след края на Втората световна война.

    "Това не е само протестен вот: това е вот на негодувание, на гняв срещу политическата система, срещу всекиднения живот", обяснява нагласите в обществото социологът Панагопулос.

    На Термопилите, където партията всяка година отбелязва митичната битка между спартанци и перси, говорителят й Илиас Касидиарис критикува политическата система, която според него е "продала националните граници" и е позволила на "хиляди млади варвари да превземат страната ни".

    Предимствата да бъдеш аутсайдер

    Михалолиакос и още десетина висши партийни функционери бяха арестувани през 2013 г. няколко седмици след убийството на левия активист и рапър Павлос Фисас от привърженик на "Златна зора". Неговата смърт предизвика протести в цялата страна и доведе до мащабно полицейско разследване, в рамките на което властите иззеха незаконни оръжия, нацистки флагове и портрети на Хитлер от домовете на задържаните партийни членове.

    И въпреки че оттогава изявите на "Златна зора" и подкрепата за тях намаля, неочакваната подкрепа на Ципрас и одобряването за споразумението с кредиторите от ЕС и МВФ вдъхнаха нов живот на партията.

    "Златна зора" вече може да твърди, че е единствената партия в Гърция, които искрено се противопоставя на политическото статукво и на спасителните заеми, заради което е недолюбвана от всички партии", обяснява Аристидес Хацис, политически коментатор и професор от университета в Атина. "Крайнодесните се възползват чудесно от образи си на аутсайдер".

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини