От х:

Днес в x:

Откриха как работи генът на затлъстяването

Учени най-после успяха да разберат как генът, свързван със затлъстяването прави хората дебели. Важно откритие, което ще доведе до нов подход към проблема освен традиционните диети и физически упражнения.

Работата на учените разрешава огромна мистерия: от 2007 е известен ген, наречен FTO, за който се знае, че има връзка със затлъстяването. Учените обаче не знаеха досега как точно генът е свързан с опасното състояние, като отпадат възможностите той да влияе на апетита и други известни фактори.

Сега новопроведен експеримент разкрива, че дефектни версии на гена карат енергията от храната да бъде складирана като мазнини, вместо изгаряна. Работата с гените в лабораторни условия е показала, че процесът е обратим. Това дава надежда за разработването на лекарства и други терапии в помощ на хората с наднормено тегло.

Изследването е проведено от учени от Университета в Харвард.

“Откритието оборва схващането, че хората със затлъстяване сами са си виновни за състоянието, защото се хранят обилно и не спортуват”, казва Мелинда Клауснитзър, специалист по генетика и един от участниците в изследването.

“За пръв път генетиката разкрива механизма, по който се случва затлъстяването и който е бил непознат преди”, добавя тя.

Независими експерти вече похвалиха откритията на колегите си.

“Това е нещо голямо”, казва д-р Клифърд Росен, учен от изследователски център и редактор на медицинско списание.

“Много хора си мислят, че епидемията от затлъстяване е причинена от обилното хранене, но мастните ни клетки имат решаваща роля за това как се използва храната. Това изследване ще даде началото на разработване на лекарства, които да накарат мастните клетки да работят по различен начин”, добавя ученият.

Д-р Сам Клайн изследовател на затлъстяването от Университета във Вашингтон нарече работата на колегите си “невероятно изследване” и проява на находчивост.”

Според д-р Рудолф Лейбъл е възможно генът FTO да оказва влияние и върху други аспекти на затлъстяването като поведението и апетита.

Няколко лекарства за борба със затлъстяването вече са на пазара, те обаче се препоръчват за краткосрочна загуба на килограми. Те влияят върху мозъка и апетита и не оказват никакъв пряк ефект върху метаболизма.

Засега учените не могат да кажат кога на пазара ще се появи ново лекарство, базирано на последните открития. Едва ли обаче това ще бъде магическо хапче, което ще позволи на хората да се хранят с всичко, което пожелаят без да качват килограми. Възможно е медикаментът да окаже влияние и върху други области от човешкото тяло, затова са необходими строги изпитания, които да докажат безопасността му.

Дефектът в гена не обяснява всички случаи на затлъстяване. Той е открит в 44% от европейците, но само при 5% от чернокожите, затова вероятно роля имат и други гени, а диетата и физическите упражнения също не са без значение.

Наличието на дефектния ген не означава, че непременно ще страдате от наднормено тегло, но много от хората са предразположени към затлъстяване. Хора с две дефектни копия на гена (едно от бащата и едно от майката) тежат средно с около 3 кг повече от хората без дефектни гени. Някои обаче са били със значително наднормено тегло, а понякога 3 кг може да са разликата между здравословното и нездравословно тегло.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини