От х:

Днес в x:

Безработицата намаля до най-ниското ниво от пет години

Безработицата в България е намаляла през второто тримесечие до най-ниското си ниво от март 2010 г. В края на юни тя е била 9.9%, с 1.5 процентни пункта под стойността на показателя за същото време на миналата година. Заетостта също леко се увеличила, но темпът на нарастване се забавя. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки свиването на безработицата стойността на показателя остава доста под нивото, отчитано преди началото на глобалната криза. Все пак по-малкото хора без работа са добра новина за икономиката, която ускорява растежа си през второто тримесечие.

Млади и свободни от труд

Както и предишните месеци и години, без работа са повече мъже, отколкото жени. Само 8.8% от жените в България нямат работа, а при мъжете този дял е 10.9%. Остава висока безработицата при младите хора – над една пета от тези до 24 години не работят. При тези до 34 години делът е малко над 10%. При най-младите безработицата може да се обясни донякъде с учене или ориентиране в кариерата, но все още, дори след този период, има и такива, които не могат или не искат да работят по различни причини. Добрата тенденция е, че при тези под 24 години безработицата като цяло намалява – така е от около година, макар че не може да се каже дали това ще продължи. През април-юни младите безработни са били почти толкова, колкото през юли-септември миналата година, когато традиционно има по-голяма сезонна заетост.

В България общият брой на заетите, т.е. работещите легално, е малко над 3.011 млн. души, след като предишните две тримесечия нивото беше под 3 млн. От тях близо 2 млн. души работят в частни компании, а 241 хил. са самонаети. Останалите са в обществени предприятия, а малко над 100 хил. души са работодатели.

Катран в добрата новина

Според Лъчезар Богданов от анализаторската компания "Индъстри уоч" заетостта се увеличава, но минимално и реално има забавяне на ръста, без тенденция да се ускори наемането на хора.

В коментара си по данните за безработицата от Института за пазарна икономика (ИПИ) отбелязват, че през последните години броят на заетите надминава 3 млн. души едва през периода юли-септември заради сезонната заетост.

Според анализатора Явор Алексиев по-ранното надминаване на този праг "показва продължаващото подобрение на пазара на труда в страната". На повърхността данните са положителни, казват от ИПИ – ръст на икономическата активност и заетостта, намалява броят на обезкуражените безработни, безработицата пада под 10%.
Под това обаче прозират основните проблеми, свързани с възстановяването през последната година и половина – ниска заетост на хората между 25 и 29 години, а по младите на практика не участват във възстановяването, коментира Алексиев. Според него е притеснително и намаляването на темпа на нарастване в броя на заетите. През второто тримесечие те са нараснали с 31.4 хил., което е най-бавният темп от първото тримесечие на 2014 г.
Данните за промяната на броя на заетите в отделните области също показват някои смущаващи тенденции, смята Алексиев. Най-голям е ръстът в София и Варна – съответно с 29.9 хил. и 21.2 хил. И в двете области броят на заетите е най-голям от 2009 г. – съответно 671 хил. и 222 хил. Ръст се отчита и някои от по-бедните области като Видин и Ловеч, но за ясни положителни тенденции няма как да става дума, поне на този етап, смята той. Рязко се влошават данните за Южния централен район, който в голяма степен водеше възстановяването на пазара на труда в периода 2012-2014 г. Увеличението на броя на заетите в другите области в Южна България не успява да компенсира регистрирания през второто тримесечие на 2015 г. спад в Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Смолян. В резултат на това заетите в цяла Южна България са намалели с 3.9 хил. спрямо предходната година, като това се случва за пръв път от последното тримесечие на 2013 г.

Големият търговски партньор

Като положителна новина може да се приеме фактът, че и други европейски държави отчитат ръст в БВП, което косвено може да има добро влияние и върху България. На годишна база БВП на целия ЕС е нараснал с 1.6% през второто тримесечие, колкото е ръстът и в Германия. Федералната република е един от най-големите търговски партньори на България и един от най-големите пазари за износ на български стоки.

Според Георги Георгиев, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт", доброто представяне на Германия ще има положителен ефект и върху България. Според него ръстът от 0.4% на БВП на икономиката в Германия ще има положително влияние. "Германия е основен търговски партньор на България и това ще се отрази добре и на нашата икономика. Когато Германия е добре, това е добре и за нашата страна", коментира Георгиев.

Председателят на управителния съвет на ИПИ Красен Станчев коментира пред "Капитал Daily", че тенденцията да се създават нови работни места е устойчива, стига да не се въведат неблагоприятни законодателни промени.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини