От х:

Днес в x:

Фирми наемат детективи заради крадливи тираджии

Бизнесмени у нас масово поръчват на детективи да разследват за кражби работници в техните предприятия, съобщава "Монитор", като се позовава на нашенска детективска агенция.

Най-често подобни искания имат собственици на транспортни фирми, които се съмняват, че техни шофьори точат от горивото и го продават, за да се облагодетелстват лично.

"Бизнесът тече с пълна сила, оказва се, че водачите на камиони знаят и техники как да манипулират устройствата, които отчитат разхода на гориво, за да им излязат после сметките при отчитането на курса. А пък клиенти да купят по-евтина нафта колкото искаш”, разказаха детективи пред вестника.

По традиция търговията става встрани от пътищата, за да не се променя посоката на придвижване на камиона. Цената на продаваното на черно гориво е малко по-малка от тази в бензиностанциите, но пък се продава на едро и двете страни са доволни от сделката.

Тези кражби успяват да метнат шефовете, но детективите бързо успяват да ги разкрият. Като цяло обаче тези измами се хващат най-добре с физическо проследяване на заподозрените и затова работодатели плащат щедро на детективите да пътуват и да следят шофьори, в които се съмняват.

Истината е, че от далаверата файда имат всички - като се започне от шофьора на тира, през първия купувач, втория и крайният потребител, който купува нафтата по-евтино, отколкото в бензиностанция. Има случаи, когато въпреки надценката при препродаването, крайният купувач плаща 1,80-1,90 лв. за литър нафта.

Детективите разказаха още, че често получават поръчки и за друг вид корпоративни разследвания – разнищване на финансови измами от счетоводители в самите фирми. Когато някой бизнесмен се усъмни, че го краде негов финансист, но не е сигурен, той вика на помощ детективи. Те на свой ред организират наблюдение над заподозрения и, от друга страна, използват услугите на собствени счетоводители. Така по физически и финансов път се проверява лоялността на служителя на фирмата.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини