От х:

Днес в x:

Комисията към ОбС Хасково: В имота на “Дунав” няма сграда, продаваме терена

    Постоянната комисия по общинска собственост одобри на заседание днес списъка с имоти общинска собственост, които да бъдат обявени на търг. Под номер едно в списъка е бившият военен имот, в който се намираше вече разрушената сграда на затвора. Въпреки започналото досъдебно производство и спешната проверка от министерството на културата за унищожаването на паметник на културата, за какъвто е бил обявен затворът още през 1970 година, съветниците не видяха проблем да одобрят продажбата.

    Председател на тази комисия е Евгени Колев, а присъствалите днес членове - Албен Манджуков, Светослава Стоянова и Сенна Радева. На заседанието присъстваше и Димитър Шалапатов, който обаче не е член на комисията и не участва в гласуването. Шалапатов поиска финансово-икономическата обосновка за продажбата, градоустройствен и правен статут на имота. Оказа се, че тези документи не са приложени към докладната.

    Според Евгени Колев няма никакъв проблем да се пристъпи към продажба на този имот, независимо от проверките. Според друг член на комисията - Светослава Стоянова, през 2010 година държавата е променила статута на този имот от публична в частна държавна собственост. “След като държавата не го смята за паметник на културата, защо трябва общината да го има за такъв”, мотивира се съветничката.

    Видът собственост обаче няма отношение към статута на паметника на културата - той може да е държавен, общински или частен, коментираха юристи след заседанието.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини