От х:

Днес в x:

Скоро ще има отнети лицензи на ВЕИ-та

Ако са построили централите с по-малко пари, цената ще падне, казва Делян Добрев

- Г-н Добрев, ще се повиши ли токът на бита с 17%, ако не се приеме вдигане на цената на тока за промишлеността?

- След срещата при премиера се взеха няколко решения, с които да се променят изходните данни на регулатора, така че той като приложи своя модел, да получи различен краен резултат. Тези изходни данни зависят от правителството и от управлението на енергийните дружества. Най-същественото са проверките върху ВЕИ сектора, които целят да установят има ли такива, които са незаконно присъединени. Например с нарушения в процедурите.

- Става дума за незаконно присъединени фотоволтаици и вятърни централи, които произвеждат скъп ток, който държавата гарантира

- Скъп възобновяем ток, в който централите са се присъединили, без да отговарят на условията или имат инвестиционни разходи, които са различни от прогнозните разходи, по-ниски от прогнозните разходи, които е смятал регулаторът, за да определи преференциалната им цена.

- Любопитството към зелените централи не е ли закъсняло, тъй като те от години оскъпяват крайната цена за всички?

- През февруари направихме промяна в закона, с която задължихме АДФИ да извърши такива проверки. Той е органът в държавата, който може да установи, да прегледа цялата документация. На тези, които имат нарушения в процедурите или са незаконно присъединени на тях, вероятно регулаторът ще им отнеме лиценза. Това предстои да видим. АДФИ поискаха още две седмици, за да видят всичко това.

- Тоест в момента някой ни продава незаконно скъпия си ток и ние го изкупуваме.

- Възможно е някой да се е присъединил, без да отговаря на всички условия. По-големият ефект ще дойде от това, ако реалните разходи за инвестицията в тези фотоволтаици се разминават с прогнозните разходи, които регулаторът е взел за база при определянето на преференциалната цена. Това означава, че ако те са построили централите за по-малко пари, отколкото е смятал регулаторът, това ще даде основание да се коригира тяхната цена в посока надолу. Това е едната от промените, които ще бъдат приети в следващите седмици. Другата е, че правителството пое ангажимент да управлява по-ефективно държавните дружества. Да намали административните разходи в следващите 3 години с по 10% всяка година.

- Мария Капон показа една стратегия, според която ще се включат в системата още 1489 мегавата ВЕИ мощности, което е реактор и половина като този в "Белене"?

- Не, това е планът за развитие на мрежата, който предвижда как мрежата трябва да се развие и да се обнови, за да може да включи подобни нови мощности. Само че въпросните 1489 мегавата, ако се случат изобщо, ще бъдат по пазарни цени, защото след февруари няма вече преференциални цени за ВЕИ-тата. Това го пише ясно в закона. Постигнали сме си целта - който иска да инвестира във ВЕИ, е добре дошъл, само че ще продава на свободния пазар електроенергията си.

- Ще публикувате ли абсолютно всички договори, за да се види начинът, по който държавата изкупува ток?

- Всеки един договор трябва да бъде публичен. Затова е хубаво да има комисия в парламента. Не съм сигурен дали тя ще има достатъчно капацитет, ако трябва, ще се наеме фирма, както стана с КТБ, за да се разберат истинските собственици.

- Бизнесът обяви, че в петък ще започне да изключва мощности в знак на протест. Какво ще направи държавата?

- Продължават разговорите с работодателските организации. Надявам се въпросът да бъде решен дотогава, защото с мерките на правителството изходните данни за регулатора наистина ще бъдат различни и крайният резултат ще бъде различен. Освен това знаете за наредбата, която облекчава фирмите от плащане на зелена енергия. Досега тя касаеше само големите фирми с консумация над 30 гигаватчаса и идеята е този праг да е 2 гигаватчаса и стъпаловидно да подпомага всички малки и средни фирми, като според консумацията те ще получат различна отстъпка.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини