От х:

Днес в x:

Габриел Опря временно зае поста премиер на Румъния

Румънският вицепремиер Габриел Опря временно ще заеме поста премиер, след като Виктор Понта обяви оттеглянето си по здравословни причини, предаде "Ройтерс". Той претърпя операция на коляното след травма на мач и съобщи, че възстановяването му ще отнеме време и няма да може да изпълнява задълженията си.

Понта поиска това с писмо до президета Клаус Йоханис, както е по Конституция и държавният глава обяви, че Опря ще изпълнява временно функциите на министър-председател.

Това обаче се случва на фона на скандалите около кабинета, а Понта не е информирал президента, че ще пътува извън страната за операцията си.

Припомняме, че правителството Понта оцеля по-ранопрез месеца след вот на недоверие, след разразил се корупционен скандал. Парламентът на Румъния отхвърли и молба на антикорупционни прокурори да се отнеме имунитетът на премиера, който е разследван за корупция и други престъпления.

Румънски прокурори за борба с корупцията обявиха, че са започнали криминално разследване спрямо действащия министър-председател, подозирайки го в извършването на престъпления като фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци. Премиерът е заподозрян за корупция, включително за данъчни измами в периода 2007-2008 година докато е бил депутат в парламента.

Темата за обвиненията срещу румънския премиер Виктор Понта влезе и в Европейския парламент (ЕП).

Клаус Йоханис призова Понта да подаде оставка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини