От х:

Днес в x:

Излизането на Гърция от еврозоната притесни НАТО

В НАТО са загрижени от перспективата Гърция да напусне еврозоната, тъй като това може да представлява заплаха за сигурността на алианса, заяви зам.-генералният секретар Алекзандър Вършбау.

"Това наистина би имало сериозни последици" за НАТО, каза той на конференция в Братислава преди няколко дни.

"Ако Гърция си тръгне, обзалагам се, че в Москва ще изтълкуват това събитие като потвърждение на руската теория, че ЕС е в упадък и ще се разпадне. Балканите все още не са стабилно и мирно място. Трябва ни стабилизиращ капацитет на ЕС от всички посоки. Ако Гърция отпадне, това би било ужасно", цитира думите му "Блумбърг".

Гръцката криза може да подпали по-голяма нестабилност на Балканите по-малко от две десетилетия след войните от разпадането на бивша Югославия, каза Волфганг Ишингер. Той е бивш посланик на Германия във Вашингтон и ръководител на конференцията в Мюнхен - най-големият в света форум по международна сигурност.

"Блумбърг" припомня сближаването между лявото правителство в Атина и Русия, включително "флиртуването" с идеята Москва да помогне финансово на Гърция чрез инвестиции в газопроводи и приватизацията на гръцка инфраструктура.

"Файненшъл таймс" също съобщава в понеделник за тревога в САЩ от растящо руско влияние в Атина. "От гeополитическа гледна точка това би било подарък за Русия. Не бихте искали да си имате работа с една страна, която е член на НАТО, но ненавижда Запада и се заиграва с Русия", казва Себастиян Малаби от неправителствения Съвет за международни отношения.

Изданието казва, че администрацията на президента Барак Обама неведнъж е призовавала Германия и другите страни от ЕС да уредят трайно дълговия проблем с Гърция и е обсъждано как това се отразява на позицията на съюза по кризата в Украйна.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини