От х:

Днес в x:

Турция прави бартер с България за 5-валентните ваксини за бебетата

Турция ще осигури на България "безвъзмездно" 100 хиляди 5-валентни ваксини и допълнителната компонентна, които ще са достатъчни за пълната имунизация на бебетата до края на годината. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти днес. Той поясни, че в замяна страната ни ще изпрати БЦЖ ваксини, каквито се произвеждат тук, но не уточни дали бройката е реципрочна, защото спецификите за приложение са различни. 

Москов подчерта, че решението на проблема с доставката на ваксини, което министерството е намерило, трябва да се приема като ясен сигнал към фармацевтичната индустрия, че държавата си тежи на мястото.

Той определи като "изнудване" действията на двете европейски фирми, които доставят 5- и 6-валентните ваксини от задължителния имунизационен календар за България. Те отказваха да се явят на търгове и да договорят условията по доставката, което остави педиатрите без необходимите инжекции. Министърът припомни, че предшественикът му Мирослав Ненков "буквално влезе в противоречие със закона", за да осигури партидата, която се изчерпа тази пролет. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини