От х:

Днес в x:

Проверяват полицайка заради расистко изказване

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че се извършва дисциплинарна проверка срещу полицай за расистко изказване по повод конфликта в кв. "Орландовци".

Тя потвърди, че вече са предприети превантивни мерки в някои от ромските махали, като там полицейското присъствие е засилено, предаде БНР. 

Бъчварова не обяви името на проверявания полицай, но уточни че е служител на Специалните полицейски сили към "Охранителна полиция", а расисткото изказване е разпространено чрез социалните мрежи.

Всъщност става дума за полицай Анна Витанова, която беше обвинена, че е била протестиращи в нощта на белия автобус през юли 2013 г. Тогава, според редица снимки и свидетели, тя беше в първите редици на биещите полицаи. По-късно се появи с превързана ръка и заяви, че представители на демонстрантите пред парламента са я блъскали. Хората на площада я обвиниха от своя страна, че е била сред най-агресивните униформени в нощта на кървавите сблъсъци. 

Само дни след инцидента обаче отново се получи гаф, след като тя качи в мрежата своя снимка от Будзлуджа с активисти на БСП, на която ръката ѝ изглежда напълно здрава, без превръзка и без видими наранявания. 

В понеделник вечер в профила на Витанова във Фейсбук бе публикуван статус  „feeling: да ни развържат ръцете“. Полицайката се бе обозначила, че е в Орландовци. Публикувана бе и снимка на полицайката с неин колега, под която тя прави расистки коментари за ситуацията в столичния квартал. Един от тях е: „Ако си хванал повечко тен, гориш”. 

Сред одобрителните постинги се виждат такива и от други полицаи, съобщава bTV.

Krasimir Drumchiiski, който е полицай от Областната дирекция на МВР-Пловдив, например е написал: „Искам да вляза, с моите кучета, за 15 минути, не повече !!!“. В отговор Анна Витанова пише: „Идвай, Краси. Аз ти разрешавам :)“.

Nikolai Zarkov пък пита „Борчо ще ги бие ли?”, а Витанова отговаря „Едва ги удържам!”.

Скрийншот на профила, който по-късно бе закрит, се разпространява в социалните мрежи и предизвика бурно възмущение. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък отново подчерта, че конфликтът в "Орландовци" епороден от битов инцидент, но не изключи и политическа намеса. 

"Сигурно крие и някои политически интереси, но предстои да се справим с тази ситуация", допълни тя.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини