От х:

Днес в x:

Парламентът пресече предизборното преселение


Парламентът прие на първо четене четири проекта за промени в Закона за гражданската регистрация. Депутатите одобриха промени за ограничаване на изборния туризъм
Поправките са в Закона за Гражданската регистрация и целят да пресекат възможността за масово преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес с цел участие в предстоящите местни избори. 
Нелегалните регистрации ще се заличават.
Законопроектите са внесени от Лютви Местан и група народни представители, от Министерския съвет, от Мая Манолова и група народни представители, и от Найден Зеленогорски и група депутати. 
От МС предлагат, когато български гражданин живее в чужбина, адресната карта за промяна на настоящ адрес да се подава пред общината или кметство по постоянен адрес. Адресната карта се обработва веднага за актуализация на Национална база данни „Население”. Така законопроектът се прие със 133 гласа „за”, трима се въздържаха, "против" - 0. 
Предложението на Реформаторския блок също беше одобрено със 142 гласа „за”, 5 „против” и 10 „въздържал се”. РБ настоява регистрацията по постоянен адрес в едно жилище да не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да го обитават. 
ДПС предложи по изключение в гражданските регистри вместо постоянен адрес да може да бъде вписан служебен временен адрес. 
Най-много гласове - 145, получи проектът на Мая Манолова (БСП). Трима депутати бяха против, а 11 се въздържаха. Манолова предлага всички регистрации, които са извършени в нарушение на закона да бъдат заличени, а извършителите - санкционирани. 
Дава се възможност за извършване на проверки на законността на адресни регистрации, съответно - за заличаване на извършените в нарушение на закона. 
Кметовете ще трябва да обявят публично пред гражданите списъка на новоизвършените регистрации. При констатиране на нарушение ще бъдат налагани глоби от 500 до 3000 лева. 
Найден Зеленогорски (РБ), Валери Симеонов (ПФ) и група депутати предлагат да се прецизира и засили контролът по Закона за гражданската регистрация за установяване и заличаване на нереални регистрации по настоящ и постоянен адрес. Депутатите, подкрепили законопроекта са 142, петима народни представители бяха против, а 10 се въздържаха. 
ДПС се обявиха срещу промените, защото според парламентарната им група те ще нарушат човешки права.
Аргументи и факти
"Става дума за масовото преселение в малки общини в посока от центъра към периферията на страната", обясни Мая Манолова (БСП), цитирана от БГНЕС. 
С регистрацията на 20, 30 или 100 избиратели в полуразрушени сгради и плевни, редица кандидати за кметове се надяват да променят местния вот, като си осигурят предварителна служебна победа, посочи тя. По думите на Манолова, преселението има една цел - да повлияе на избора.
Тази надпревара кой ще регистрира повече нови избиратели според Манолова демотивира хората изобщо да участват в изборите. 
Защо да гласуват, след като кандидатите вече са се снабдили с избиратели, които ще гласуват под строй, без да се налага да им се запълват дупки и да им се решават каквито и да е проблеми, попита Манолова. Тя обясни, че в предложението на БСП няма нищо партийно, защото злоупотреби правят всички. 
Цвета Караянчева от ПГ на ГЕРБ , заяви че БСП е партията, която е дала основен монопол на ДПС в смесените региони. 
"Всичко това доведе до 15 000 допълнителни избиратели в област Кърджали. Те докараха и още няколко депутата на ДПС“, заяви народният представител, цитирана от "Фокус". 
Михаил Миков, председател на ПГ „БПС лява България” в реплика заяви, че в столичния квартал "Орландовци“ 44% от хората на последните избори са подкрепили ГЕРБ при средна избирателна активност за района от 36%. 
В дуплика Цвета Караянчева заяви:
"От БСП Ви е мъчно, че не може да влезете в Столична община и това никога няма да се случи. Принципът за уседналост наистина прекрати донякъде изборния туризъм“.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини