От х:

Днес в x:

Премиерът: Усвояването на еврофондовете ще е над 90%

Бойко Борисов заяви, че кабинетът ще изпълни обещанието си усвояването на еврофондове да е над 90%.
Премиерът говори пред участниците в дискусията "Деветте пътя към еврофондовете 2015 - 2020", организирана от КРИБ, съобщиха БТА и БНР.

"Финансовите корекции към фирмите, които не изпълняват условията при усвояване на парите от еврофондовете, са много тежки, но те имат дисциплиниращ ефект", допълни Борисов. 

Досега по оперативните програми за периода 2007-2013 г. са усвоени над 6,5 милиарда лева, което е над 80% усвояемост. А занапред управлението на европейските програми ще се обедини в един общ фонд

"10 процента от парите ще могат да се използват за финансов инженеринг, а останалите пари ще бъдат управлявани в България от така наречения "Фонд на фондовете", обясни финансовият министър Владислав Горанов. 

По думите му, фондът ще обедини в себе си управлението на разделени, но структурирани заедно под общо управление, елементи на отделните оперативни програми, които представляват компоненти на финансовия инструмент в тях. 

Тази година ще започнат проекти и по новите програми.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев каза, че се очаква до няколко седмици да бъде получено одобрение за програмите "Региони в растеж" и "Околна среда".
Днес се очаква да бъде получено одобрението за Програмата за селските райони. 

"Никой от нас не счита, че 2015 г. ние трябва да се похвалим само с одобрени програми.Четири или пет милиарда трябва да бъдат обявените процедури от новия програмен период 2014-2020 г.", уточни той. 

Премиерът каза още, че се надява утре да бъде постигнат консенсус със социалните партньори по всички въпроси и в парламента да бъде внесена една пенсионна реформа, подкрепяна от всички. 

"Съдебната реформа е изключително важна и за обикновените хора и за фирмите, които търсят правата си. Усещането за справедливост е много важно за инвестициите, стоим зад това, което сме предложили и ще направим всичко възможно то да влезе в сила", категоричен бе Бойко Борисов.

Той изтъкна важността от стабилност в страната за привличане на инвестиции, като попита дали сега ще иде някой да инвестира в Македония след вълненията в последно време там. 

"България е хубава страна и за радост на всички нас ще има повече инвестиции. Има моментни слабости, макар че и с това се спекулира и затова използваме тези срещи да си сверяваме часовника", каза Борисов. 

Той добави че има проект за развитие на електронното управление, който скоро ще бъде приет и ще спести много пари и време на хората и на бизнеса. 

Банките са пълни с париа никаква инициатива

"Европейските фондове са да подпомагат. 86 млрд. лева има в българските банки. Ако има иновативни хора с бизнес план и вземат кредит, може да си го построи. Имаме толкова безработни, а всъщност нямаме работна сила. Или не им се работи, или нямат капацитет да работя. Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност. Ако има такива иновативни неща,например стволовите клетки", заяви Борисов, цитиран и от "Фокус". 


Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини