От х:

Днес в x:

"Политическо земетресение" в Саудитска Арабия

Саудитският крал Салман бин Абдулазиз назначи племенника си принц Мохамед ибн Найеф за престолонаследник, заменяйки по-малкия си полубрат, съобщава „Ал Джазира".

Рокадата беше обявена с кралски указ, прочетен от държавната телевизия в ранните часове на днешния ден.

Кралят е освободил принц Мукрин от поста му, след като е пожелал да се оттегли. 55-годишният Мохамед ибн Найеф, внук на основателя на Саудитска Арабия, заема също поста на вътрешен министър.

Кореспондент на арабската медия отбелязва, че ходът представлява голяма промяна в монархията.

За първи път внук на основателя на страната ( Ибн Сауд), а не негов син, е назначен за престолонаследник, поясни кореспондентът.

Директорът на Арабския център във Вашингтон  заяви, че рокадата представлява „политическо земетресение с най-висок магнитуд".

Тази Саудитска Арабия, която познавахме преди няколко часа, вече не съществува. Има сериозни промени, които ще имат вътрешен, но и международен ефект, добави представителят.

Кралят също направи рокади в кабинета. Той замени външния министър Сауд ал Фейзал, който заемаше поста от 1975 г. Той е заменен от дипломата Адел Ал Жубер, който беше посланик на монархията в САЩ от 2007 година.

Крал Салман взе властта в Саудитска Арабия в края на януари след смъртта на полубрат си крал Абдула.

С поемането на властта 79-годишният монарх направи големи промени в кабинета. Той замени 9 министри, включително на финансите и петрола.

Саудитска Арабия е една от малкото останали абсолютни монархии в света.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини