От х:

Днес в x:

Бял риган вместо тютюн в Кърджалийско, печалба над 1 бон от декар

Бял риган вместо тютюн започват да отглеждат в Източните Родопи, съобщава БНР. Идеята е на бившето предприятие Кърджали – „Булгартабак“.  Риганът и продуктите от него имат изключително широко приложение в парфюмерийната, козметичната и хранително-вкусовата промишленост. Като лечебна билка има антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Ригънът е чудесен медонос. От декар насаждение се добиват приблизително 10 – 15 кг мед.

До момента „Кърджали – Табак” е сключил над 60 договора за отглеждане на риган в общините Крумовград, Кирково и Момчилград. Това производство не е сложно. Там, където вирее тютюн, вирее и бял риган. Той се засажда пролетта през месец май, а есента – през октомври. В района на Памуккале и Денизли в Турция преди 10 – 12 години са отглеждали само тютюн, оттогава изцяло са минали на бял риган. Създадени са над 100 000 дка насаждения и продължават да се увеличават, защото търсенето на бял риган в световен мащаб расте. „Проектът стартира от около месец. В договора са залегнали 6 000 дка, като целта ни е до три години да достигнем договорената квота от 1000 тона годишно”. Това каза Юнал Тасим, отговорник на проекта.  

 Тасим е познат в региона като един от първите и най-големи билкопроизводители. Преди двайсет години е отглеждал бял риган, жълт кантарион и маточина в Крумовградско. Но тогава е нямало пазар за белия риган. Сега тютюневата компания е сключила договор с турска фирма, която ще изкупува продукцията от бял риган в Кърджалийско. Тя е най-големият износител на билки за САЩ като покрива 90% от американския пазар. На земеделските стопани се предлага технология на отглеждане на ригана. Семената се осигуряват безплатно. Експерти от „Кърджали – Табак” и лично Юнал Тасим обикалят района и дават консултации на място. До над 1000 лева от декар могат да печелят земеделци в Източните Родопи, които решат да се занимават с отглеждането на бял риган. За това ще положи 8-10 пъти по-малко усилия, отколкото при тютюна, казва Юнал Тасим.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини