От х:

Днес в x:

Нови правила при дъмпинг в обществените поръчки. Преглед на печата

„24 часа": С 20% по-ниска цена на търг? До 5 дни се дава обяснение

До 5 дни фирма, която е подала оферта с над 20% по-ниска цена, трябва да се обоснове защо го е направила. Това изискване въвежда новият Закон за обществените поръчки, който е публикуван за обществено обсъждане.

Въвежда се цял раздел "Необичайно ниска оферта". Това е ценово предложение, което е с 20% по-благоприятно от осреднената оферта на останалите кандидати.

 

„Труд": Министерските заплати вече няма да се вдигат на всеки три месеца

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента, съобщи Нова тв. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита.

По информация на Нова телевизия предварителните разчети залагат доходи между 2 и 5 хиляди лева - от заместник- министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.

 

„Стандарт": Джихадисти са били арестувани в България

Джихадисти са били арестувани в България в края на миналата година, съобщава Нова телевизия. Установено е, че са имали връзка с 11 радикални мюсюлмани, които са задържани при голяма акция срещу "Ислямска държава" в Испания.

Информацията е на каталунската полиция. Според властите, арестуваните в няколко града около Барселона джихадисти са изпратили бойци към Сирия и Ирак.

 

„Монитор": Билкарската мафия върти 60 млн. лева

Билкарската мафия у нас върти 60 млн. лева годишно от бране, изкупуване и продажба на билки. Това показва проучване на „Монитор" сред едни от най-големите официални търговци на този вид стока у нас, които са ощетявани от хората, работещи предимно в сивия сектор.

Официалните данни показват, че по документи фирмите докарват до 20 млн. лв. оборот на хартия. До внасяне на на данъци в хазната обаче почти никога не се стига, тъй като търговците често декларират че стоката излиза зад граница и ще бъде обложена в другата страна. Най-често това са страни от ЕС, с които имаме спогодба за избягване на двойно данъчно облагане. Според търговците циганската мафия е изцяло в нелегалност и държавата губи стотици хиляди левове годишно, тъй като тези берачи и изкупвачи не са регистрирани и не декларират целия обем на дейността си. Освен това ромите работели в пълен разрез с всички правила.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини