От х:

Днес в x:

Саудитска Арабия прати войски в Йемен

Коалиция от арабски държави, водена от Саудитска Арабия, започна въздушна военна операция в Йемен в защита на законната власт от бунтовниците хуси.

Йеменските бунтовници - шиити хуси,навлязоха вчера в Аден, в града настъпи хаост, а жителите му започнаха да плячкосват президенския дворец.

"Операцията цели да защити легитимното правителство на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади срещу поддържаните от Иран шиитски бунтовници", заяви посланикът на Рияд във Вашингтон Адел ал Джубейр на пресконференция, цитиран от Франс прес и ТАСС, на които се позова БТА.
 
За момента операциите се ограничават до въздушни удари срещу различни цели, но са мобилизирани и други военни сили.

В операцията участват над 10 страни, заяви посланикът и коалицията е готова да направи това, което е нужно. Той не уточни кои страни участват в коалицията, но уточни, че те се консултират с много съюзници и особено със САЩ.

"Ние сме много доволни от резултатите от тези консултации", добави посланикът и подчерта, че настъплението не хусите не може да се толерира.

По-късно Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Кувейт, Обединените арабски емирства заявиха, че са решили да защитят Йемен срещу агресията на подкрепяната от Иран шиитска милиция хуси. Те действаха, след като хусите се насочиха към южния град Аден, в който се намира президентът Абд Рабу Мансур Хади.

В момента ситуацията е такава, че една милиция контролира или може да получи контрол над балистични ракети, тежки оръжия и военновъздушни сили, посочи посланик Ал Джубейр.

Военновъздушните сили на Саудитска Арабия са нанесли серия от удари по позициите на шиитските бунтовници хуси в Йемен, съобщават арабски телевизии.

"Тази кампания има за цел предимно да попречи на въстаниците хуси да използват летищата и самолетите, за да нападат Аден и други части на Йемен, както и да им попречи да използват ракети", подчерта йеменският външен министър Риад Ясин от курорта Шарм ел Шейх, цитиран от Ройтерс и БТА. 

По данни на "Ал Арабия" при въздъшната атака са унищожени значителна част от средствата за противовъздушна отбрана на хусите, както и една от военните им бази.

Координация със САЩ

Президентът Барак Обама е разрешил оказването на логистична и разузнавателна подкрепа на водената от Рияд операция в Йемен, се съобщава в изявление на
Белия дом. Създава се Център за съвместно планиране на САЩ и Саудитска Арабия за да се координира разузнавателната и логистична подкрепа.
 
САЩ ще продължат да следят клона на Ал Кайда в Йемен за заплахи срещу САЩ и техните граждани и ще предприема действия за предотвратяването им, добавя се в изявлението.

Корабите да не приближават

Обединеното командване на военната операция срещу йеменската милиция хуси, обявена от Саудитска Арабия, предупреди чуждестранните кораби да не приближават пристанищата на Йемен, предаде Ройтерс.

Загинали лидери на хусите и много цивилни

Няколко лидери на шиитската милиция хуси загинаха днес в резултат на започнатата от Саудитска Арабия военна операция в Йемен, предаде ТАСС.

По данни на сателитния канал "Ал Арабия" сред убитите може да е Абдел Халик ал Хуси, брат на лидера на шиитската милиция Абдел Малик ал Хуси.

Има данни и за смъртта на Юсеф ал Мадани, също роднина на шиитския лидер, както и Юсеф ал Фиши, член на политбюро на движението "Ансар Аллах". Ранен е ръководителят на Революционния комитет на хусите, Мухамад Али ал Хуси. Няма официално потвърждение на тези данни.
 
Хусите съобщават за десетки загинали мирни жители при саудитските въздушни удари, които са засегнали жилищен квартал.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини