От х:

Днес в x:

Комисията за КТБ започва проверка кой е виновен за фалита

Председателят на комисията Десислава Атанасова призова Иван Искров да подаде оставка
Временната парламентарна комисия за дейността на КТБ започва същинската си работа днес. Тя ще разгледа доклад на БНБ.
Комисията, която беше сформирана в началото на месеца и трябва да работи три месеца, има за цел да открие причините за фалита на банката и хората, отговорни за него.

Първото заседание ще се проведе в седмицата, в която се очаква временните синдици да влязат в банката на мястото на квесторите, назначени от БНБ.

Временната комисия, оглавявана от депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, трябва да направи преглед на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавните органи и институции, чиято задача е била да предотвратят източването на КТБ и да упражняват контрол над дейостта ѝ. Обхватът на проверката ще е от 2009 до 2014 година.

Очаква се на заседанието да присъства и управителят на БНБ Иван Искров, за чиято оставка управляващите настояват отдавна.

"Надявам се Иван Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста", коментира Атанасова в ефира на БНР.

Още преди седмица тя каза, че една от основните задачи на комисията ще бъде изготвянето на законови промени, които да позволят преждевременното освобождаване на Искров от поста. Самият той от месеци отказва да се оттегли.

Филип Попов от "БСП лява България", член на комисията, пък коментира:

"За да се стигне до назначаването на квестори, това означава, че банката е имала проблем. Явно БНБ не си е свършила работата още преди назначаването на квесторите. Комисията цели една публичност около казуса КТБ, защото хората заслужават да знаят какво е станало. Фондът за гарантиране на вземанията е основен кредитор, а парите във Фонда идват от данъкоплатците".

Вчера бе съобщено, че лично председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев ще поеме делото за лиценза на КТБ. В края на февруари съдът отхвърли жалбата срещу отнемането на лиценза. От решението на ВАС зависи дали ще се възобнови делото за несъстоятелност, което беше спряно от Софийския градски съд.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини