От х:

Днес в x:

Военни учения в Литва в отговор на руската бойна готовност

В отговор на обявената от Русия пълна бойна готовност около 250 литовски и американски войници проведоха съвместни учения. Това е част от отговора на НАТО на руската агресия в Украйна и военните учения, които самата Русия започна да провежда още миналата година по границата с балтийските държави.

Поредицата учения на Русия в Балтийския регион предизвика опасения, че Кремъл може да опита да го дестабилизира, за да подложи НАТО на изпитание. Затова Литва, Латвия, Естония и Полша поискаха постоянно присъствие на натовски войски в държавите си.

Германия също изпраща 500 войници на учение в Литва. Отряд войници ще бъде позициониран в бившата съветска република от април до юли, а отделни отряди ще пристигнат за ученията през юли и ноември.

Украинската криза сериозно притесни Литва и другите балтийски държави Естония и Латвия, които си върнаха независимостта от разпадащия се Съветски съюз в началото на 90-те.

Американските съюзници започнаха увеличаване на присъствието си в Източна Европа по план и разположиха 600 войници в Балтийските държави и Полша, а НАТО се съгласи да създаде командни центрове в региона това лято. Още няколкостотин летци от Италия, Полша и Испания ще патрулират над небето на Прибалтика.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини