От х:

Днес в x:

Държавните болници в общ холдинг

Нов план за оцеляването на държавните болници обмислят шефовете им, научи „Преса“. Моделът, по който може да се спре отварянето на частни клиники там, където няма нужда от тях, е обединението на държавните лечебници в холдинг. В София може да се формират няколко т.нар. кръга от клиники с обща администрация. Например „Пирогов“, „Св. Екатерина“, Александровска болница и „Майчин дом“ заедно покриват напълно нуждите на определената територия с целия спектър от медицински дейности. Така в здравната карта ще е отбелязано, че в този кръг няма нужда от отварянето на никаква друга структура. В страната пък областната болница ще е основният център, а останалите лечебници в малките градове ще си разпределят дейностите.

И тук директорите се разделят на две. Едните предлагат не да се забранява на частника да строи на тази територия, а да плати на държавата определена сума, за да може да работи. Тези пари здравното министерство ще инвестира обратно в болниците, чийто собственик е, така че те да са конкурентни като апаратура и условия на новите звена и да могат да задържат кадрите си.

Разбира се, ако някой иска да отвори частна детска клиника, това няма да му струва нищо, защото нуждата от такава структура е голяма. Но ако иска да построи 13-ата инвазивна кардиология в столицата, цената за всяко легло, което ще бъде разкрито в нея, ще е висока. Такъв модел вече работи във Франция и Великобритания, така че не става дума за рекет, коментираха за „Преса“ експерти. Другият вариант е да се забрани изобщо на частници да извършват на територията на държавния холдинг дейности, заплащани от касата. Така обаче ще бъдат засегнати и вече съществуващи клиники. Този план се подкрепя от повече директори.

Собствениците на частни заведения със сигурност ще дадат сериозен отпор на идеята. Междувременно те си направиха нова асоциация, която има за цел да обсъжда с държавата вземането на важни решения за финансирането на системата.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини