От х:

Днес в x:

Ал Кайда имала план да взриви US мисията в Москва

"Ал Кайда" е планирала терористични нападения в Русия, включително взривяване на газопроводи и атаки срещу американското посолство.
Тази информация се намира в частично разсекретени документи в сряда в Ню Йорк, които са били притежавани от Осама бин Ладен.
Документите са открити при ликвидирането му от спецчастите на САЩ през 2011 година.

Материалите бяха представени от прокуратурата на дело в нюйорския район Бруклин, по време на съдебен процес срещу пакистанския гражданин Абид Насир, обвинен в теорористична дейност и връзки с „Ал Кайда", по-конкретно делото срещу него е по обвинение, че е подготвял терористични атаки в метрото в Ню Йорк и търговски център в Манчестър.

Той е екстрадиран от Великобритания в САЩ. Насир отрича всички обвинения. В документите се казва, че „братя" са били изпратени във Великобритания, Русия и Европа, но някои от тях са били задържани.

Според писмо в Русия са планирани атаки срещу газопровод, посолството на САЩ, а във Великобритания са били посочени няколко цели. Към кого и кога това писмо пише лидерът на „Ал Кайда" Бен Ладен не се съобщава.

Бен Ладен беше ликвидиран през май 2011 година в пакистанския град Аботабад със спецоперация на американски части, след като в продължение на години беше най-търсения човек в света.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини