От х:

Днес в x:

”Нафтогаз”: ”Газпром” ни доставя само 40% от платеното

Украинската държавна газова компания "Нафтогаз" обвини "Газпром", че от неделя, 22 февруари, й доставя само 40 процента от платените заявени количества газ.
Ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев е изпратил съответно писмо до президента на руския държавен газов гигант Алексей Милер, се казва в съобщение на украинската компания, цитирано от ТАСС и БТА.

"В нарушение на (подписаните договори), като се започне от 22 февруари 2015 г., Газпром изпълнява заявките на "Нафтогаз" за доставка на платените обеми газ само на 40 процента", пише в изявлението.

Украйна не е внесла авансовото плащане за март, което създава риск за преждевременно изразходване на аванса и прекратяване на доставките включително и за Европа. Това заяви на 24 февруари директорът на „Газпром“ Алексей Милер.

Вчера руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще спре доставките на природен газ за Украйна, ако Киев не си плати, което "ще създаде проблем" за транзита към Европа.

Путин обаче се надява, че няма да се стигне до това.

Той също така заяви, че отказът на Киев да снабдява с газ сепаратистките региони в Донецка и Луганска област "мирише на геноцид".

По думите на Путин, съдейки по случващото се, при някои отговорни украински ръководители липсва разбиране какво са хуманитарни проблеми, какво е хуманизъм изобщо. Самото понятие, според него, вече било забравено.

Путин допълни, че когато повдига тези въпроси в разговорите с украинското ръководство, в отговор чува „те сами си воюват, нищо няма да плащаме“.

След като спря газа за Украйна за шест месеца, Москва възстанови доставките в края на 2014 година, когато двете страни подписаха временно споразумение, според което Киев ще плати част от дълга си и ще плаща предварително за доставките през зимата.

България има запаси за 3 месеца

"При криза България може да използва около три месеца синьо гориво от хранилището в Чирен при ограничителен режим", заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БНР.

Той уточни, че при евентуално спиране на руските доставки ще се наложи топлофикациите да минат на мазут, а големите консуматори на алтернативни горива.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини