От х:

Днес в x:

Горанов: Ако не се ратифицира договорът за дълга, няма как да си плащаме сметките

Ако парламентът не ратифицира договора с четирите банки по обслужване на бъдещия нов дълг на България, няма да има как да си плащаме сметките. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Седмицата" на Дарик радио в отговор на въпрос ще си подаде ли оставката както заплаши премиерът.

Горанов заяви, че кабинетът няма да отстъпи от предложението си, защото предлаганата стратегия за управление на дълга е по-разумна и няма причина да се отстъпва. В допълнение ако не се одобри този документ сега, през следващите три години всяка година ще се води същият дебат със същия интензитет, защото ще се налага да се взима външен заем.

Според финансовия министър още следващата сряда парламентът ще гласува по договора с банките след като това не се случи през тази.

В отговор на въпрос Горанов разказа, че е представил договора и на опозицията на среща с нейни представители с изключение на "Атака". При разговорите си АБВ и "Патриотичен форнт", които отказаха да подкрепят документа, Горанов обясни, че не са му искани постове или други облаги насреща.

Финансовият министър напомни, че мандатното писмо за преговори с банки по обслужване на дълга е било внесено в деловодството на Народното събрание още през ноември и няма основания за упреци сега, че депутатите не са знаели нищо по въпроса. Горанов обясни, че не е възможно да се променят параметри в подписания вече договор - или се одобрява в този му вид, или не се одобрява. Уточнението е в отговор на въпрос не може ли да се запишат по-ниски размери на дълга.

На въпрос защо нужният заем не се вземе на вътрешния пазар, Горанов напомни, че свободните пари, които работещите на българския пазар банки биха могли да употребят за покупка на държавни облигации са около 4.5 млрд. лв., което е много малко в сравнение с нуждите. Той обаче посочи, че за разлика от предшествениците си при предстоящото емитиране на облигации ще се разреши на българските банки да ги купуват пряко. Досега това е ставало на вторичния пазар. В момента около 60-70 на сто от вече взетия държавен дълг се държи от български банки, допълни Горанов.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини