От х:

Днес в x:

В Украйна влезе в сила указ срещу "руския тероризъм"

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, "За извънредни мерки за противодействие на руската заплаха и проявите на тероризъм, подкрепяни от Руската Федерация".

От пресслужбата на държавния глава обясняват, че съгласно решение на Съвета за национална сигурност е възложено на правителството незабавно да помогнат на пострадалите от терористичните действия на територията на Донецка и Луганска области и най-вече на мирните жители на Мариупол. (Бел.ред. - властите в Киев използват термина "терористични действия" за акциите на "опълченците" в Източна Украйна.)

Министрите трябва да подготвят и законопроекти за подобряване състава, дейността и пълномощията на щаба на операциите на изток, известен като Антитерористичен център към Службата за сигурност на Украйна, както и за установяването на отговорност при разследване на престъпления срещу човечеството в страната.

На националния регулатор е наредено незабавно да прекрати "руската информационна агресия, за която се използват чуждестранни и местни средства за масова информация".

Освен това Съветът за сигурност трябва да засили "информационно-разяснителната работа с цел неутрализиране на опасното влияние на Русия върху обществено-политическата ситуация в Украйна и отделни нейни райони (бел.ред. това е терминът за териториите, които руснаците наричат Луганска и Донецка народна република), но също и в Запорожието, Николаевска, Одеска, Харковска, Херсонска области и Киев за това как да се действа под заплаха от нападение.

МВР незабавно трябва да засили контрола над регистрирането по местожителство и пребиваване на граждани на Украйна, чужденци или такива без гражданство.

Държавната служба за финансов контрол веднага трябва да започне да разкрива и ликвидира "каналите за финансиране на тероризма".

Държавното енергоразпределително дружество трябва да започне да изключва от сметките си за състоянието на енергийния пазар всички предприятия, произвеждащи енергия във "временно контролираната територия".

На Главната прокуратура се предлага да предприеме мерки за обявяване на двете "републики" за терористични организации.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини