От х:

Днес в x:

Най-мощния рентгенов лазер в света е факт

Учени от Калифорния са създали най-мощния рентгенов лазер в света, съобщи BBC.

Устройството се нарича Linac Coherent Light Source и се използва за наблюдение на движението на атомите и молекулите в живи системи. Машината постига милиарди пъти по-голяма ефективност от предишните поколения лазери. Всеки рентгенов импулс има мощността на националната електропреносна система на голяма държава, а всяка секунда се произвеждат стотици такива импулси.
Проф. Майк Дюн, който ръководи лабораторията в Пало Алто казва, че системата излъчва екстремно бързи “изстрели” от рентгенови лъчи.

“Представете състезание по бягане на 100 м”, обяснява той.

“Разликата между първото място и второто място понякога е една стотна от секундата. Вземете тази стотна и я разделете милион пъти. Вземете една от тези милионни и я разделете още един милион пъти. Ето толкова бързи са тези рентгенови лъчи”.

Уредът е разработен на базата на ускорител за частици. Вместо да сблъсква частици обаче, тя помага на учените да виждат какво се случва в живи организми и да проследяват протичането на химически реакции.

“Това е истинска революция”, изтъква проф. Дюн.

“Сега за пръв път можем да надникнем дълбоко навътре в атома във времевите и пространствените мащаби на биологичните и химическите процеси. Това трансформира възможностите за възприемане на реалния свят”.

Благодарение на мощния рентгенов лазер изследователите проучват проби от мозъка на хора, болни от Паркинсон. Д-р Менг Янг, която извършва опитите, вярва, че новият лазер има потенциала да доведе до революционни открития в тази област. Същевременно проф. Андерс Нилсон има възможността за пръв път да наблюдава поведението на атомите при химически реакции. Той посочва, че това ще помогне на учените да ускорят химическите производства и да ги направят по-ефективни.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини