От х:

Днес в x:

Климкин: Руски медии спекулират с мобилизацията на българи

Външният министър на Украйна Павло Климкин обвини сепаратистите в Донецк и Луганск, че не спазват примирието, довоговорено в Минск.
"Напълно сме отдадени на изпълнение на Минските договорености. Ние и въоръжените сили на Украйна спазват напълно режима за прекратяване на огъня, но за съжаление в отговор за последното денонощие получихме 112 обстрела от терористите на Донецк и Луганск", каза той след среща с външния министър Даниел Митов в София, предаде БТА.

Климкин допълни, че ситуацията остава извънредно напрегната.

Междувременно стана ясно, че има интрензивен обстрел в района на Дебалцево.

За българите в Украйна

"Не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията в Украйна", заяви още Климкин.

По думите му например в руските средства за масова информация неведнъж се са се появявали спекулации относно непропорционална мобилизация, които касаят не само украинци от български произход, но и други национални
малцинства.

Климкин посочи, че по време на последната вълна на мобилизация призовки са получили 20 украински граждани от български произход при българска общност там повече от 200 000 души.

Тези спекулации относно етническите българи не били случайни и целят да повлияят българо-украинските отношения, предаде БНР.

"Всичко, което се случва в Украйна, борбата за нашата независимост и свобода, за европейските ценности, никога не се случва и няма да се случва по национален признак, ние сме единни в нашата борба за единна, демократична и европейска Украйна", коментира министърът.

От миналата седмица е улеснено издаването на визи за етническите българи от района на военните действия в Източна Украйна. ПФ обаче предложи президентът да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност заради проблемите на българското малцинство в Украйна.

Даниел Митов обясни, че министър Климкин се е ангажирал да съдейства на страната ни за изпращането на хуманитарна помощ на сънародниците ни в Донбас от храни и медикаменти.
Митов е получил уверения, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата.

Преди да отиде за среща с премиера Бойко Борисов, украинският първи дипломат получи от министъра на културата Вежди Рашидов две старинни икони, заловени от българските митничари след незаконен износ от Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини