От х:

Днес в x:

Първият в България рециклиращ център до АПК затвори, изнасят го до дни

Рециклиращият център до сградата на АПК в Димитровград затваря и до дни ще бъде изнесен от града

Рециклиращият център до сградата на АПК в Димитровград затваря и до дни ще бъде изнесен от града.

Съоръжението за разделно събиране на отпадъците не работи от началото на 2015 година и причината не е повреда. Центърът, който приемаше опаковки от пластмасови и стъклени бутилки,а също и кенове, бе открит тържествено на 23 октомври 2013 г. 

Това бе първото в страната модерно съоръжение по проект, финансиран от Глобалния екологичен фонд с подкрепата на Асоциацията на рециклиращата индустрия. 

"Не виждам смисъл да продължаваме, затова приключваме. Поддръжката на Рециклиращия център е много скъпа, той е свързан с разходи, приходи няма", коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Иво Георгиев, чиято бе инициативата за поставянето му тук. Основната задача бе стимулиране на разделно събиране на отпадъците и екологична култура.

Машината не работи, отворът й е пълен с бутилки

Като председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ) у нас, Иво Георгиев заяви още, че е отчаян от държавата, която въобще липсва. "България се е върнала в 90-те години на миналия век, става все по-лошо", добави той.

Поясни, че вече няколко години от АРИ се борят за промени в законодателството, свързано с оползотворяване на отпадъците. Едно от многобройните предложения бе да стане възможно връщането на монети при пускане на отпадък в подобна машина.

Центърът бе поставен тук в рамките на проект финансиран от Глобалния екологичен фонд.

Това няма изгледи да се случи, така, че не виждам смисъл да продължаваме, каза Георгиев. За пример той даде страна като Германия, където машините връщат монети на пусналите опаковки и бутилки. Пак в Европа подобни центрове не стоят на открито, а са в хипермаркетите, а тук веригите са категорично против разполагането им.

Рециклиращият център се намираше до сградата на АПК

Докато работеше Рециклиращият център бе обект на набези, в него бяха пускани камъни и други подобни неща. За поддръжката се грижеше и нает техник. 

Анкета сред минаващите покрай центъра димитровградчани показа, че възрастната част от тях не знаят за кокво служи машината. Младите пък, бяха разочаровани, че града губи подобна модерна придобивка.

Фирмата, доставила машината ще я изнесе до дни

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ce
    ceco
    6 0
    15:17, 15 яну 2015
    ami da go mahat , kak da e rentabilen kato nikoga ne e puskal nqkakvi moneti za pusnatite butilki ... Zashto da si igraq da hodq do tam s kolata s nqkolko otdelni torbi .... No to e sushtoto polojenieto i s plastmasovite koshove za razdelno sabirane ... Az sabiram razdelno a minava edin kamion tvari gi zaedno i otiva i gi izhvurlq na edno smetishte ...
  • 2
    Si
    sifonq
    1 0
    17:23, 15 яну 2015
    xaxaxa toq bokluk si go varnete v America ,slojete nqkoi pametnik po-dobre, zashto slagate vsqkakvi gluposti kato nqma polza ot tqh.....samata darjava stana mashina za reciklirane na bokluci, prevrashta bejanci i ubiici v normalni beli hora
  • 3
    Ги
    гина
    1 0
    12:34, 18 яну 2015
    В Германия бутилките са по 50 стинки и щеш не щеш си ги пазиш и си ги връщаш, има хора дето ги събират по влаковете и с това се издържат, без пари няма кой да ти събира, да сте видяли метали по бункерите, циганите през 10 минути проверяват коша
  • 4
    Ma
    mangal
    1 0
    14:13, 19 яну 2015
    скапани ******и!!!!!!!!
  • 5
    Щ
    щ
    0 0
    21:50, 20 яну 2015
    Полза от тая машина ще има ако първом ползата от нея я видят управляващите Нека всеки месец от приходите на тая машина се дават на кмета да видим как ще я пазят и полиция ще има даже
Последни новини