От х:

Днес в x:

ГЕРБ овладява Сметната палата, твърди шефът й

Спор за бъдещето на Сметната палата си спретнаха в ефира на bTV шефът на органа Лидия Руменова и председателят на бюджетната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според назначената от кабинета "Орешарски" Руменова органът вече е овладян. В подкрепа на думите си тя представи факта, че Стоянова знае, че СП ще има 4 дирекции, както и звено за контрол на риска. На това предстедателят на бюджетната комисия отговори, че знае, тъй като промените са записани в закона.

Иначе не липсваха и още удари под и над кръста. Първо сегашният председател на Сметната палата обяви, че снахата на Менда Стоянова е била назначена като стажант-одитор по време на предишното ръководство. На това депутатът от ГЕРБ отговори, че въпросният случай е станал факт преди въпросната дама да й стане снаха. Впоследствие тя (снахата) е била освободена.

Руменова по повод новия закон обясни, че няма как трима души да взимат еднолично решения. В допълнение тя обвини ГЕРБ, че по време на предишното й управление е бил нарушен повече от 100-годишен принцип - този за мандатността.

Освен това с промените капацитетът на палатата щял да бъде смален и щяло да има само имитация на одитна дейност. В тази връзка председателят на орган попита защо общини с бюджет до 10 млн. лв. ще останат извън обсега й на проверки, тъй като това били 61% от общините или средно 800 млн. лв.

Личен конфликт нямам с никого. Познавам я в качеството й и на председател на бюжетната комисия, коментира още Руменова по отношение на Менда Стоянова. По отношение на това дали би подала оставка, председателят на СП отговори, че не й е било детската мечта да управлява точно този орган и очаква работата й да не бъде лестна.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини