От х:

Днес в x:

Карикатуристи от цял свят рисуват за убитите си колеги

Kарикатуристи по цял свят откликнаха на хладнокръвното убийство на техните колеги от списание "Шарли ебдо" по единствения начин, по който могат - с рисунки.
Сякаш за да покажат, че перата са по-силни от мечовете, карикатуристите по цял свят откликнаха на хладнокръвното убийство на техните колеги от френското сатирично списание "Шарли ебдо" по единствения начин, по който могат: със силни рисунки, говорещи повече от хиляди думи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дръзки, сърдити, язвителни, предизвикателни и отрезвяващи, техните рисунки обединяват карикатуристите в скръбта и се опитват да извлекат смисъл от безсмисленото, изпращайки общо послание: ние не трябва, не можем и няма да бъдем заставени да замълчим. Някои от рисунките така точно попадат в целта, че предизвикват едновременно смях и сълзи.

"Не можах да спя през нощта, мислите ми са с моите френски колеги карикатуристи, с техните семейства и близки", писа в Туитър австралийският карикатурист Дейвид Поуп, рисуващ за в. "Канбера таймс". Неговата рисунка показва безжизненото тяло на карикатурист и маскиран качулат въоръжен бандит, който държи все още димяща пушка и казва: "Той пръв извади пищова".

Индийският карикатурист Манджул пък е нарисувал самолет, взривяващ се при умишлен удар в Айфеловата кула, острият връх на която е преобразуван в писец на мастилена писалка. На една от най-изразителните рисунки няма нищо.

Карикатурата на Кристиан Адамс в лондонския "Дейли телеграф" показва напълно празно пространство, под което пише: "Одобрена от екстремисти карикатура".

Друга карикатура в същия вестник показва въоръжен бандит, който казва на друг: "Внимавай, те може да имат писалки". 12 души бяха убити при терористичната атака в Париж вчера, сред тях са някои от водещите френски карикатуристи.

Със страст към художествените провокации и с опиянение от свободата да се забавляват с всеки, независимо дали става дума за папи, президенти, публични личности или пророка Мохамед, те често си навличаха гняв и заплахи заради своята работа.

Шведските власти междувременно засилиха охраната на художника Ларс Вилкс, нарисувал през 2007 г. пророка Мохамед като куче.

"Да, охраната ми е засилена. Взети са различни мерки за сигурност", заяви Вилкс в телефонно интервю за Ройтерс, без да посочва повече подробности, предаде БТА.

Шведският художник, който се намира под постоянна полицейска защита от 2010 г., е получавал многобройни смъртни заплахи.

В началото на 2014 г. американка, нарекла се "Джихад Джейн", беше осъдена на 10 години затвор за заговор за убийството му.

През януари 2012 г. шведски съд оневини трима мъже, обвинявани, че са обмисляли убийството на Ларс Вилкс.
Абди Азис Махмуд, Салар Сами Махмуд и Абди Уели Махмуд, които имат шведско гражданство, бяха все пак глобени за нарушаване на законите, забраняващи носене на нож на обществено място.

Тримата бяха арестувани през септември 2011 г. по подозрения в планиране на убийството на Вилкс. Делото срещу тях се гледаше в Гьотеборг. В съда тримата мъже казаха, че познават Вилкс, но отрекоха твърденията, че са искали да го убият, въпреки че признаха, че не харесват карикатурата му на пророка Мохамед.
През месец май 2010 г. неизвестни нападатели се опитаха да подпалят дома на Ларс Вилкс.

Групировка, свързана с “Ал Кайда“, тогава обяви награда от 100 000 долара за убийството на карикатуриста.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини