От х:

Днес в x:

Ротарианска вечер на благоволението в Кърджали събра 6200 лева от дарения

Ротаринците от Кърджалийска област се включиха активно в призава за Българската коледа „Да дарим надежда“. В ресторант „Арда строй“ си дадоха среща ротарианците от клуба на възрастните и младите от Кърджали, Ротари клуба от Момчилград и Ротари клуб „Мимар Синан“ от град Едирне ,Турция.

С клуба от Едирне/Одрин/, кърджалийските ротарианци са побратимени от 1997 г. Мимар Синан в превод означава архитект Синан, който е проектирал уникалната Селиме джамия в Едирне, с четири минарета и една особеност, когато виждаш две от четирите, означава , че са в посока изток -запад или север-юг. В известен смисъл джамията играе ролята на компас в този град.

С този клуб са изпълнени редица проекти в Кърджали и Едирне в областта на здравеопазцването на двете страни. По инициатива на ротаранците от Кърджали на 17 юни 2000 г. се състоя първата тристранна среща в Едирне, отлично организирана от от Ротари клуб „Мимар Синан“, там където се събират реките Арда , Тунджа и Марица, за да се влеят обединени в Бяло море.

През 2015 г.ще се състои отново тристранна среща на ротарианци от Турция, Гърция и България, пак в този град, за да ознаменуват петнадесетгодишнината на първата среща, отприщила бента на българо-турското ротарианско приятелство. Ще бъдат поканени президентите на трите държави , което ще допринесе за укрепването на мира на Балканите и разширяване полето на сътрудничеството, за по висок стандарт на живот в долините на трите реки.

Датата 13 декември не бе избрана случайно. Точно на този ден преди 18 години/1996 г./ се състоя празненоството по случай чартирането /официалното включване в световната организация/ на Ротари клуб Кърджали, инициирал създаването на ротари клубове в Димитровград,Момчилград и клубовете на младите ротарианци в Кърджали.

В събитието взеха участие 76 души , в това число и неротарианци, но съпричастни с идеите на Ротари за благото на обществото.

Тук бяха бизнесмени от България,Турция и Италия. Направени бяха лични дарения за финансовото подпомагане на училището за бъдещи майки „Дар“,-функциониращио към МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Президентът на Ротари клуб Кърджали адв.Наталия Пачилова поздрави участниците в празнинството и благодари поименно на всеки направил лични дарения,сред които Себахатин Емин-номиниран за президент на Ротари клуб -Кърджали през 2016-2017 г., Джевдет Адем, Станислав Луков, Фахри Идриз, г-н Лоренцо от Италия, Нихат Йозташ-Едирне и Дарина Зотева, президент на Ротари Клуб Момчилград.

Президент Нихат Йозташ благодари за поканата и ползотворното братство между двата клуба. Дойдохме за да сложим и от нашата меродия, в това което правят приятелите от ротари клуб-Кърджали.Той покани всички присъстващи да вземат участие в празника на Ротари през юни 2015 г. в гр.Едирне.

От името на д-р Тодор Черкезов бе прочетено благодарствено писмо.

В празненството взеха участие двама от учредителите на този клуб, бившите негови президенти Георги Желев и Васил Байданов. Освен тях тук бяха и пастпрезидентите на клуба:Станислав Луков, Садула Хаджиев , Альоша Синабов, Джавдет Адем, Атанас Кюпреджиев, Панайот Панайотов-асистент дистрикт гуверньор и Роза Ташева. Мандатът на президентите на Ротари клубовете в целия свят е една година.

Тракийските хора, характерни за Източна, Западна и Северна Тракия обединяваха играещите, а водещите приятелската среща Айтен и Сашо се постараха с разнообразни идеи да направят вечерта запомняща се.

От личните дарения, куверти , викторина и търга бяха събрани 6200 лева. Хвала на Ротари клуб Кърджали и динамичния му президент Наталия Пачилова.

Ротари клуб Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини