От х:

Днес в x:

Посланик и вицепремиер обявиха, че ни е рано за Шенген

Рано е да се каже каква точно ще е холандската позиция за членството на България в Шенген, чакаме доклада на ЕК, обяви холандският посланик Том ван Оорсхот.
Според него в последната година няма особен напредък в съдебната реформа у нас, но отчита и положителни сигнали в стратегията на правителството.

Пред БНР дипломатът заяви:

"Тази седмица в България имаше екип от ЕК и ние с любопитство очакваме да видим какви са техните заключения. Както всички добре знаем, не много неща са се случили в правосъдната система в България, но аз мисля, че новото правителство има много сериозно отношение към реформите и искаме да видим какъв ще бъде докладът на ЕК по този въпрос".

Оорсхот добави, че получава молби страната му да продължи с прилагането на натиск отвън, защото България има нужда от него. Все пак посланикът оцени като „много положителен документ“ новата стратегия за реформи в съдебната система.

Той сподели, че холандските инвестиции у нас са малко, защото фирмите се сблъскват с бюрокрация и не вярват в съдебната система.

"Поради много причини аз искам да привлека холандски компании да инвестират тук, но основно проблемът с липсата на доверие в съдебната система е огромен недостатък и това е огромна пречка пред икономическия растеж", изтъкна Оорсхот.

Посланикът отговори и на българските крайни политици, които твърдят, че критиките на дипломати към съдебната ни система са намеса във вътрешните дела на страната. "Атака" излезе с такава позиция.

Според него чуждестранните емисари не се опитват да повлияят на политическите решения в държавата. Той подчерта, че върховенството на закона е един от основополагащите принципи на ЕС.

"Всичките ни икономики са напълно интегрирани, така че идеята е ние да имаме доверие на системите в останалите страни. Хората трябва да носят отговорността за своята собствена политика, за своята собствена съдебна система", категоричен беше диполматът.

Кунева: Нужни са два положителни доклада

България ще стане част от Шенген, когато сме готови и се получи потвърждение от всички държани-членки, заяви междувременно пред Дарик радио вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева.

"Няма по-правилен отговор от този. Не мога да ви посоча дата, за съжаление. Имаме добра оценка от ЕК, имаме подкрепяща декларация от Европарламента. Миналата седмица бяхме на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който също каза, че стои политически зад приемането. Има няколко държави, които казват, че има проблем с доверието в българската съдебна и правоохранителна система. Те искат да получат два положителни доклада и докато не видят такива, няма да дадат зелена светлина", обясни тя.

Според нея едва ли България ще получи положителен доклад по Механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред. По думите й няма как да е положителен, защото точно в областта на съдебната система и правоприлагането нямаме успех, който да е съпоставим с Румъния.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини