От х:

Днес в x:

Десетки жени от Кирковско намериха препитание в гръцката фабрика за тютюн

Десетки жени от Кирково и съседните села намериха препитание в гръцката фабрика за преработка на тютюн край Подкова. В района се говори, че намеренията на собствениците са да наемат близо 100 работници. Много от жените са се върнали от гурбет в Западна Европа и са доволни, че ще имат работа във времето, когато са в родината си. Все по-малко са тези, които тръгват към тютюневите ниви в Гърция. Предпочитат Испания, Франция, Италия и Холандия, където са им гарантирани 8 часа работа и заплащане най-малко по 9 евро на час.
В Гърция работих по 12 часа, без почивен ден. И при лоши условия, без да има къде да си сготвиш и изкъпеш. Собственикът на нивите ни позволяваше да пазаруваме само в неговия магазин и то на цени три пъти по-високи от тези в другите магазини. Не можех да си тръгна преди да изтече срокът на договора, защото заплаши, че няма да взема никакви пари, разказва 40-годишна жена от Кирково, която крие името си. От миналата година съм в Испания на ягодите. За три месеца работа донесох 5000 лева, тук къде ще изкарам толкова. Сега през март тръгвам пак, а дотогава ще работя във фабриката край Подкова.
Гръцката фирма, която купи терен за фабрика край кирковското село Подкова, изкупува тютюн от нашите производители. Строителството на сградата, която ще е района на някогашния военен лагер, все още не е започнало. В момента се изготвя работният проект. Докато бъде построена фабриката, собствениците използват помещение близо до купения от тях терен.
Фирмата е сключила договори с тютюнопроизводители от района. Според кмета на Кирково Сали Рамадан вероятно ще има 10-15 постоянни служители, а по време на кампанията броят на сезонните работници ще е между 60 -100.
Веднага след откриването на граничния пункт „Маказа“ миналата година гърци купиха 30 дка в района на някогашния военен лагер. Причината за инвестицията е, че Кирково е най-големият производител на ориенталски тютюн в страната.

Кърджали нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини